Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Μαρμάρινη κεφαλή του Απόλλωνα αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Ως ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών, για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τη μαρμάρινη κεφαλή, που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια εκπαιδευτικής ανασκαφής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. 

Φοιτητές αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, έφεραν στο φως τη μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η κεφαλή ανήκει σε αντρική μορφή, χωρίς γένια, με πλούσια κόμη και είναι στεφανωμένη με φύλλα δάφνης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογείται στον 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ.

«Είναι πολύ σημαντικά ευρήματα, από τα πιο σημαντικά των τελευταίων 30 ετών, θα έλεγα», όπως δήλωσε η κα. Σταυρούλα Δαβάκη, προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας.

Στο ίδιο σημείο, το 2022 βρέθηκε άγαλμα του Ηρακλή, σε νεανική μορφή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα δύο αγάλματα αποτελούσαν μέρος ενός πλούσιου διακόσμου δημόσιου κτιρίου με κρήνη, στη συμβολή της διαγώνιας οδού των αρχαίων Φιλίππων με την Εγνατία οδό. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στο τμήμα ανάμεσα στην αγορά και την ανατολική πύλη των αρχαίων Φιλίππων.

Στην ανασκαφή συμμετείχαν 15 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες αρχαιολογίας, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου. Η εκπαιδευτική ανασκαφή του ΑΠΘ που πραγματοποιείται στους αρχαίους Φιλίππους από το 1958, θα συνεχιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

https://www.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου