Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ Σ' ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ “ΟΥΡΑΝΟ” ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ “ΘΑΛΑΣΣΑ” (ΕΛΥΤΗΣ)

Οδυσσέας Ελύτης, απόσπασμα από την ομιλία του στους Έλληνες της Στοκχόλμης, τον Νοέμβριο του 1979, μετά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ:
Για εμάς η Ελλάδα είναι αυτές οι στεριές οι καμμένες στον ήλιο κι αυτά τα γαλάζια πέλαγα με τους αφρούς των κυμάτων. Είναι οι μελαχρινές ή καστανόξανθες κοπέλλες, είναι τ' άσπρα σπιτάκια τ' ασβεστωμένα και τα ταβερνάκια και τα τραγούδια τις νύχτες με το φεγγάρι πλάι στην ακροθαλασσιά ή κάτω από κάποιο πλατάνι.
Είναι οι πατεράδες μας κι οι παππούδες μας με το τουφέκι στο χέρι, αυτοί που λευτερώσανε την πατρίδα μας και πιο πίσω, πιο παλιά, όλοι μας οι πρόγονοι που κι αυτοί ένα μονάχα είχανε στο νου τους - όπως κι εμείς σήμερα: τον αγώνα για τη λευτεριά. (...)
Είμαστε οι μόνοι σ' ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό “ουρανό” και τη θάλασσα “θάλασσα” όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια.
Οδυσσέας Ελύτης, από τα Ανοιχτά χαρτιά:
Πρέπει να ξέρεις ν' αρπάξεις τη θάλασσα από τη μυρωδιά για να σου δώσει το καράβι και το καράβι να σου δώσει τη Γοργόνα και η Γοργόνα τον Μεγαλέξαντρο και όλα τα πάθη του Ελληνισμού.
Ρόδος

Σύμη

Κρήτη - Άγιος Νικόλαος

Κύπρος - Κερύνεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου