Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ | Φωτό: Bibi Saint-Pol, Ο Αχιλλέας φροντίζει τον Πάτροκλο που έχει πληγωθεί από βέλος
Η λέξη ἰλιάς είναι το ανώμαλο θηλυκό του επιθέτου ἰλιακός (= αυτός που ανήκει στην πόλη Ίλιον, ο τρωικός). Η λέξη Ἴλιον είναι μια άλλη ονομασία της Τροίας και προέρχεται από τον Ίλο, αρχαίο βασιλιά των Τρώων. (Ἴλιον [τό] είναι «η πόλη του Ίλου»).
Το επίθετο ἰλιάς χρησιμοποιείται και με τη σημασία ουσιαστικού. Στον Ηρόδοτο βρίσκουμε τη λέξη ἰλιάς (εννοείται το ουσιαστικό γῆ) με τη σημασία «τρωική γη», ενώ στην Ελένη του Ευριπίδη ἰλιάς (εννοείται το ουσιαστικό γυνή) είναι η γυναίκα που κατάγεται από την Τροία.
Στην Ποιητική του Αριστοτέλη η λέξη ἰλιάς (εννοείται το ουσιαστικό ποίησις) δηλώνει την Ιλιάδα του Ομήρου. Στην Παλατινή Ανθολογία Ἰλιάδαι ονομάζονται οι απόγοινοι του Ίλου. Τέλος, βρίσκουμε και τη φράση ἰλιάς κακών, που σημαίνει «ατέλειωτα βάσανα, ατέλειωτες συμφορές».
Ιλιάς (Ιλιάδα) είναι λοιπόν το έπος, το τραγούδι, της πόλης Ίλιον, δηλαδή της Τροίας. Πιο συγκεκριμένα, είναι το επικό ποίημα που αφηγείται γεγονότα σχετικά με τον πόλεμο που έγινε στο Ίλιον ανάμεσα στους Αχαιούς και στους Τρώες.
Όπως η Οδύσσεια πήρε το όνομά της από τον κεντρικό ήρωα του έπους, τον Οδυσσέα, έτσι και η Ιλιάδα πήρε το όνομά της από την πόλη γύρω από την οποία συνέβησαν τα γεγονότα που περιγράφονται στο έπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου