Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Του Αθανάσιου Μιχαλόπουλου | Αναδημοσίευση από: Ελληνικός Κοινοτισμός
Μόνο ο μεταφυσικός φιλόσοφος και ο ποιητής μπορούν να συνδράμουν στη σύλληψη των αιτιών ύπαρξης των όντων, των πραγμάτων. Γι' αυτό και πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του ύψιστου φιλοσοφικού λόγου και της μεγάλης ποίησης, επειδή πότε η ποίηση φιλοσοφεί και πότε η φιλοσοφία έχει και τη μορφή ποίησης.
Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε στα φιλοσοφικά κείμενα του Πλάτωνα. Ο φιλοσοφικός του λόγος είναι τόσο περίτεχνα συγκροτημένος που κάλλιστα θεωρείται "φιλοσοφική ποίηση". Δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει αν αποτελεί ποίηση ή φιλοσοφία.
Η φιλοσοφία βέβαια, σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα έχει αλλάξει σκοπούς και στόχους, δεν κατασκευάζει πλέον ουτοπικά φιλοσοφικά συστήματα ασύνδετα με την πραγματικότητα, αλλά συνδράμει καταλυτικά στη συγκρότηση μιας ασφαλούς γνώσης για τις κόρες της, τις επιστήμες.
Ο κλάδος της φιλοσοφίας που επιτυγχάνει σπουδαία αποτελέσματα και επικουρεί στο έργο των επιστημών είναι η "φιλοσοφία της γλώσσας". Είναι αυτή που θέτει τα ερωτήματα, τις υποθέσεις και τη συντακτική δόμηση της γλώσσας, για να ορίζουν οι επιστήμες το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται για να παράγουν βέβαιη γνώση.
Η μεταφυσική, η υψηλότερη μορφή φιλοσοφίας, έχει εξοβελιστεί από τη σημερινή πραγματικότητα, επειδή τάχα θεωρούν κάποιοι ότι δεν είναι χρήσιμη στην καθημερινή ζωή.
Όσοι θεωρούν ότι το να φιλοσοφεί κανείς δεν έχει κάποιο πραγματικό νόημα, δεν συνειδητοποιούν ότι και αυτή η ίδια η "θεώρησή τους" είναι μια φιλοσοφική στάση, δηλαδή στο όνομα της απόρριψης της φιλοσοφίας φιλοσοφούν.
Ο μεταφυσικός φιλόσοφος και στοχαστής, λοιπόν, αυξάνει την κατανόησή μας για τον τρόπο που υπάρχει η πραγματικότητα, οποιαδήποτε πραγματικότητα, εφόσον η μεταφυσική εμπλέκεται σε όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπινου πνεύματος.
Όσο πιο νοερά γυμνασμένος και ευαίσθητος είναι ένας μεταφυσικός στοχαστής, τόσο πιο εμφατικές και αποκαλυπτικές είναι οι όψεις της πραγματικότητας που μας παρουσιάζει. Πολλοί, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, χωρίς να το καταλαβαίνουν στοχάζονται μεταφυσικά, και δεν το υποψιάζονται καν. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τα προβλήματα που τους απασχολούν επιζητούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες ή τους υπερβαίνουν.
Το γεγονός αυτό λοιπόν είναι που τους καθιστά σκεπτόμενους και θέτει μέσα τους τη δυνατότητα να σκεφτούν, έστω και για λίγο, πώς θα μπορούσε να είναι η μελλοντική πραγματικότητα. Αυτή η στάση ενεργοποιεί τον αληθινό έσω εαυτό μας, έναν άλλο άνθρωπο, τον αληθινό "πολίτη", οποιασδήποτε μορφής "πόλεως" και αν εννοήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου