Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ: ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ, ΑΡΧΗ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΣΕΛΗΝΗ!

Τρία σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα σχεδόν συμπίπτουν αύριο και μεθαύριο: έκλειψη Ηλίου, αρχή της Άνοιξης και σούπερ Σελήνη.
Αρχικά, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 20 Μαρτίου θα υπάρξει μία  μερική έκλειψη Ηλίου  ορατή και στη χώρα μας.
Μερικές ώρες αργότερα, στις 00:45΄ ώρα Ελλάδος μετά τα μεσάνυχτα θα λάβει χώρα η εαρινή ισημερία και έτσι το Σάββατο 21 Μαρτίου θα είναι και τυπικά η πρώτη ημέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.
Τέλος, στις 20 Μαρτίου θα υπάρχει σούπερ Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι θα έχει πλησιάσει πολύ τη Γη (στο λεγόμενο περίγειο), όμως λόγω της Νέας Σελήνης δεν θα είναι ορατό, απλώς θα μπλοκάρει σχεδόν τον μισό Ήλιο προκαλώντας την μερική έκλειψη.
Η έκλειψη στην Αθήνα θα αρχίσει αύριο στις 10:40΄ το πρωί, θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50΄. Στην Ελλάδα στη μερική φάση θα καλυφτεί μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου. Στην Αθήνα θα καλυφτεί το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%.
Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί συνιστούν να μην παρατηρεί κανείς την έκλειψη με γυμνά μάτια, ούτε με απλά γυαλιά ηλίου, παρά μόνο με ειδικά γυαλιά με τα κατάλληλα φίλτρα (αυτό ισχύει και για τις φωτογραφικές μηχανές), αλλιώς οι υπέρυθρες ακτίνες της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να κάνουν μόνιμη ζημιά στα μάτια.
Όπως ενημέρωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή, από τις 10.30΄ έως και τις 13:00΄, στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου (Πεντέλης 11, Π. Φάληρο) θα βρίσκονται εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, ώστε, όσοι το επιθυμούν κι εφ’ όσον ο καιρός το επιτρέψει, να παρακολουθήσουν την έκλειψη. Επίσης, οι αστρονόμοι Νίκος Ματσόπουλος και Αλέξης Δεληβοριάς θα ενημερώσουν σχετικά με την έκλειψη του Ηλίου.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495 , ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.
Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική μόνο στον έρημο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου