Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΑΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν είναι λίγοι σήμερα οι «θυμωμένοι» άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο με προσωπικά τους  ζητήματα, όσο και με τη γενικότερη κατάσταση που βιώνει η χώρα. Παραμένοντας, όμως, προσκολλημένοι, στο θυμό τους δεν ξεπερνούν το πρόβλημα, αλλά διογκώνουν την ισχύ του.
Λύση μπορεί να υπάρξει, εφόσον αυτοί πάρουν την απόφαση να ασκηθούν στην αρετή εκείνη που θα τους απεγκλωβίσει από την οργή, που θα τους δείξει το δρόμο να αντιμετωπίζουν πρόσωπα και καταστάσεις με περισσότερη ηρεμία και αυτοέλεγχο. Όταν  ένας ευέξαπτος χαρακτήρας π.χ. συνηθίσει να φέρεται με πραότερους τρόπους, τότε είναι πιθανότερο να υπερβεί τα όποια προβλήματα τον καθηλώνουν.  Το θέμα είναι να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τον άνθρωπο πράο, όπως επίσης και ποιες είναι οι ωφέλειες που αποκομίζει όποιος φέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Θα λέγαμε ότι ο πράος δεν μπαίνει σε διαδικασία ανταγωνισμού, συναγωνισμού, αντιπαλότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μένει παθητικός αποδέκτης σε ό,τι καλό ή κακό του συμβεί. Εκφράζει άνετα τη γνώμη του, ακόμη κι όταν αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του συνομιλητή του. Δε φοβάται και δεν υποχωρεί. Η διαφωνία γι αυτόν δεν αποτελεί σημείο αντιπαλότητας και έχθρας, παραμένει απλώς και μόνο μια διαφωνία. Η αποδοχή των γύρω του, όπως ακριβώς αυτοί είναι, του εξασφαλίζει ηρεμία, απομάκρυνση από το θυμό και από άλλες κυκλοθυμικές καταστάσεις.
Αλήθεια, δεν αποτελεί σπατάλη ενέργειας η ενασχόληση μας με το τι κάνουν ή δεν κάνουν οι γύρω μας; Και ακόμη μεγαλύτερη σπατάλη δεν είναι τα επικριτικά και κακόβουλα σχόλια που συνηθίζουμε να κάνουμε γι αυτούς;
Επομένως, η πραότητα αποτελεί κοινωνική αρετή, διότι έχει να κάνει με τον τρόπο που φερόμαστε απέναντι στους άλλους. Γι αυτό το λόγο είναι σύμμαχος της επικοινωνίας. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, την επόμενη φορά που νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο να ρίξουμε τους τόνους και να αποφύγουμε τις σκληρές διαμάχες και τις επικριτικές συμπεριφορές. Βεβαίως, προϋποτίθεται η προσωπική μας εσωτερική άσκηση, ώστε να επιτευχθεί αυτό που περιγράφεται.
Τα οφέλη της πραότητας είναι:
- διαφύλαξη της υγείας. Αντίθετα, ο θυμός και η μνησικακία εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- ποιοτική και δημιουργική ζωή. Ο άνθρωπος λειτουργεί αποδοτικότερα, όταν η ψυχή του είναι ήρεμη κα απαλλαγμένη από αρνητικές σκέψεις.
- ουσιαστική επικοινωνία με φίλους, αγαπημένα πρόσωπα, συνεργάτες κ.α. Βιώνουμε την αγάπη, την κατανόηση μέσα από το σεβασμό και την αποδοχή των άλλων.
- αίσθηση ελευθερίας και περιορισμός του άγχους. Όταν πράττουμε εκείνο που επιθυμούμε νιώθοντας σεβασμό για τον εαυτό μας και τους άλλους, βρισκόμαστε εντός της πορεία μας χωρίς να ανακόπτουμε την πορεία των άλλων. Όσοι, δε, μπουν στη δική μας πορεία, δεν τους ανταγωνιζόμαστε, ώστε να τους ξεπεράσουμε, αλλά συνυπάρχουμε μαζί τους. Διότι, νίκη δε σημαίνει την κυριαρχία μας ως προς κάποιον άλλον, αλλά την προσωπική μας επιτυχία ως προς την πραγμάτωση ενός στόχου.   
Συγγραφή άρθρου: Σοφία Κακιά
Φιλόλογος, με ειδίκευση στην Ιστορία της Φιλοσοφίας
https://www.e-psychology.gr/

1 σχόλιο:

Λ είπε...

Πραγματικα...τεχνης εργα!!!
Οαση για τα ματια γαληνη για την ψυχη!!! Ομορφη υπεροχη καταθεση ψυχης αληθινη!! Μπραβο καλλιτεχνη της καρδιας!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου