Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Τα Αργοναυτικά και τα Τρωικά θεωρώ ότι είναι έπη γεμάτα μυστήριο και η  υπερεξελιγμένη  τεχνολογία τους αποτελεί πολύ μακρινούς στόχους της  γήινης επιστήμης.
Και τα δύο παρουσιάζουν σύγχυση, κυρίως στο ταξίδι της επιστροφής των ηρώων, τα οποία σε πολλά σημεία συμπίπτουν. Μιλάω για την διαδρομή της επιστροφής τόσο των Αργοναυτών όσο και του Οδυσσέα. Ιδιαίτερα του  δεύτερου, που είναι  τρομερά  μακροχρόνιο ενώ υποτίθεται ότι γίνεται μέσα στην  λεκάνη της Μεσογείου θάλασσας, στην οποία  δεν συμβαίνουν τα φυσικά φαινόμενα που  περιγράφονται.
Ο Οδυσσέας περνά από πάρα πολλά σημεία που είχαν περάσει και οι Αργοναύτες, νησί Κίρκης, Κιμμέριοι, Άδης, Σειρήνες, νησί του  Ήλιου, Πλαγκτές ή Κυανές ή Συμπληγάδες Πέτρες.
Τι συμβαίνει, μήπως η Οδύσσεια αποτελεί συνέχεια των Αργοναυτικών;
Το ταξίδι στον Άδη οι Αργοναύτες το  έκαναν τέσσερις  φορές και ο Οδυσσέας μία. Και τα δυο ταξίδια έγιναν με ξύλινα πλοία ή με κάτι ασύλληπτο για τη σημερινή  τεχνολογία;    
Τέτοια ερωτήματα με  οδήγησαν στην  έρευνα κειμένων και αρχαίων χαρτών για πολλά  χρόνια,  έρευνα στην οποία γεύτηκα συγκινήσεις  χαρές και  απογοητεύσεις.
Παραξενεύομαι όμως εγώ ο ερασιτέχνης με τη  νοοτροπία των  ειδικών, γιατί  κάνουν πως  δεν βλέπουν τις επιστημονικές αυθαιρεσίες. Είναι μια κακή νοοτροπία στο επιστημονικό κατεστημένο της πατρίδας μας, το   οποίο δεν  δείχνει τόλμη και  ενώ στέκεται σε πολύ υψηλά πνευματικά βάθρα χαρακτηρίζεται  από αδικαιολόγητη διστακτικότητα μπροστά στις επιστημονικές αυθαιρεσίες που  ανακοινώνουν διάφοροι ξένοι  επιστήμονες.
Πως γίνεται οι Έλληνες  επιστήμονες να κατέχουν τα πρωτεία στο εξωτερικό, να είναι  κορυφές σε ξένα Πανεπιστήμια και όταν βρίσκονται στην Ελλάδα να συμβιβάζονται με ότι λεν οι εκ του εξωτερικού μετριότητες;
Τους λείπει η  αυτοπεποίθηση; Φίλος μου, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, μου  αποκάλυψε ότι τα επιστημονικά βιβλία του διδάσκονται σε πέντε πανεπιστήμια του κόσμου και σε κανένα της  Ελλάδας, από κακή  πρόθεση των  συναδέλφων του που  δεν ανέχονται  κανέναν καλύτερο τους ή θεωρούν τους  ξένους καλλίτερους από  τους Έλληνες;
Ας ελπίσουμε ότι θα  συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των καταστάσεων και θα  πάρουν δυναμικά την εθνική  υπόθεση στα χέρια  τους. Δεν βλέπουν ότι  δεν άφησαν τίποτα όρθιο οι αρχαιοκάπηλοι και κάθε  είδους τυχοδιώκτες, λαθρέμποροι,  έμποροι  ναρκωτικών, λευκής σάρκας και όπλων; Πρέπει να  πάρουν  κάποιες τολμηρές  αποφάσεις και μαζί με τα πνευματικά μας  ιδρύματα να  αντιδράσουν. Η πατρίδα περιμένει πολλά από  τους πνευματικούς  ταγούς της και αυτοί  οφείλουν πολλά στην γενέτειρα  τους.
Εμείς οι συνεχώς  διαφωνούντες θα προστατεύουμε τα ερείπια από το λαμπρότατο  παρελθόν μας που  αναπαύονται στην αγκαλιά της μάνας  γης και όλη την  παράδοση μας και με την Οδύσσεια στα χέρια θα συνοδέψουμε τον θεϊκό Οδυσσέα στο μαγικό ταξίδι του Άδη, τις  Σειρήνες, τους Φαίακες μέχρι την  επιστροφή του στην  Ιθάκη.
Για τα  εδάφια της Οδύσσειας που παραθέτω δεν θα αναφέρω ούτε ραψωδία ούτε αριθμό στίχου· το κάνω σκόπιμαΘέλω να κεντρίσω το  ενδιαφέρον του αναγνώστη να διαβάσει όλη την Οδύσσεια, να απολαύσει ολόκληρο το αριστούργημα του  θεϊκού Ομήρου και να ανακαλύψει ο ίδιος  νέες αλήθειες που ίσως εγώ  δεν πρόσεξα.
Ο Οδυσσέας ο  πολυμήχανος  χαρισματικός  άνδρας βοήθησε τα μέγιστα στην εκπόρθηση της Τροίας. Σε όλη την διάρκεια της πολιορκίας ήταν ο καταλύτης στις αντιπαλότητες μεταξύ των βασιλέων και όλοι τον  τιμούσαν. Ήταν ο  ευνοούμενος της θεάς Αθηνάς και του Ερμή και είχε εξασφαλίσει την συμπάθεια του Δία.
Με το τέλος του πολέμου όλοι  γύρισαν πίσω στις πατρίδες τους εκτός από τον Μενέλαο που πήγε με την Ελένη, γιατί  ντρεπόταν τον  γυρισμό, στην Αίγυπτο για 8 χρόνια και μάζευε σαν  έμπορος  χρυσάφι.
Ο Οδυσσέας  αφού  ταλαιπωρήθηκε για ακόμη 10  χρόνια  γύρισε πίσω στην Ιθάκη ΝΕΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΦΡΙΓΗΛΟΣ. Παρατηρούμε ακόμη ότι η Αθηνά  μονοπωλεί το ενδιαφέρον της για τον Οδυσσέα, ο Ερμής του μεταφέρει μηνύματα σωτηρίας και ο μέγας  κυρίαρχος των θαλασσών ο Ποσειδώνας τον καταδιώκει για θρασύτητα, πρόκληση και  προσβολή, αφού  δεν δίστασε να τυφλώσει τον Κύκλωπα Πολύφημο γιο του Ποσειδώνα.
Οι θεές ή  νύμφες Κίρκη και Καλυψώ τον  κάνουν ερωτικό τους σύντροφο και του υπόσχονται την  αθανασία αν μείνει μαζί  τους. Ο Ερμής του δίνει τα κατάλληλα βότανα ώστε να αχρηστευθούν τα μάγια της Κίρκης και να μην μπορέσει να τον μεταμορφώσει όπως  έκανε με τους συντρόφους του Οδυσσέα που τους μεταμόρφωσε σε γουρούνια. Ήταν το βότανο με την μαύρη ρίζα και το κάτασπρο σαν γάλα λουλούδι.
Ο Οδυσσέας ακολουθώντας τα βήματα της Αργούς έφθασε στον Άδη στον κόσμο των ψυχών, με το καράβι του και τους συντρόφους του να μένουν στην πύλη του Άδη και αυτός να προχωρά στο  εσωτερικό, εκεί που υπήρχαν  σύννεφα, πυκνό σκοτάδι και ποτέ  δεν φώτιζε ο ήλιος.
Η Κίρκη ήταν αυτή που τον συμβούλεψε πως θα φθάσει στον  Άδη. Το ίδιο είχε γίνει και με τους Αργοναύτες. Το δρομολόγιο ήταν Λευκόπετρα, ρεύμα του Ωκεανού,  νησί του  Ήλιου, Ηλύσια πεδία με τα  λιβάδια των  ασφοδέλων. Δηλαδή η Κίρκη ήταν αυτή που μυημένη στα  ουράνια μυστήρια  έδινε την  άδεια να  προχωρήσουν ή όχι.
Απ' ότι φαίνεται η Οδύσσεια αποτελεί συνέχεια της ουράνιας εκστρατείας των Αργοναυτών.
Στον Άδη ο Οδυσσέας συνάντησε τις ψυχές των συμπολεμιστών  του, ηρώων, Αχιλλέα, Αγαμέμνονα και των Ηρακλή, Ταντάλου, Σίσυφου και άλλων, που του περιέγραφαν την άσχημη ζωή του  Άδη. Εκεί συνάντησε και την ψυχή της μάνας του Αντίκλειας που δεν ήξερε πως είχε  πεθάνει. Πήγε να την αγκαλιάσει και  δεν τα κατάφερε και η μάνα του απόρησε όταν τον  είδε στον Αδη. "Πως ήρθε ζωντανός μεσ' το θολό σκοτάδι; Δύσκολο να 'ρθουν ζωντανοί στον Άδη εδώ κάτω".
Θυσίασε το μαύρο κριάρι στην ψυχή του μάντη Τειρεσία από τον οποίο πήρε  χρησμό για το  δρομολόγιο της επιστροφής και το τι  γινόταν τη στιγμή  εκείνη στο σπίτι του στην  Ιθάκη.
Στην  επιστροφή πέρασε και πάλι υποχρεωτικά από την Κίρκη, η οποία τον  εφοδίασε με  τρόφιμα και τον προειδοποίησε για τα εμπόδια που θα συναντήσει στην επιστροφή του στην Ιθάκη και πως να τα αποφύγει.
Στο νησί του Ήλιου οι σύντροφοι του Οδυσσέα έσφαξαν και  έφαγαν τα βόδια του  θεού  Ήλιου με αποτέλεσμα αυτός να οργιστεί και να ζητήσει την τιμωρία τους από τον Δία. Ο Ζευς κατέστρεψε το καράβι τους με κεραυνό που μύριζε σαν  θειάφι.
Το ταξίδι του Οδυσσέα ενώ βρισκόταν υπό την προστασία της Αθηνάς και του Ερμή και είχε βεβαιωμένη την συμπάθεια του Δία,  δεν μπόρεσε να ξεφύγει της οργής του Ποσειδώνα.
Από μηνύματα που πήραμε για το θέμα αυτό, προκύπτει ότι ο Οδυσσέας ανέλαβε κοσμική αποστολή στη χώρα των Ατλάντων, Ατλαντίδα.
"Η Αθηνά με τις δυνάμεις της 7ης αποστολής από τον αστερισμό της Παρθένου είχε ως έργο την παρακολούθηση όλου του αστρικού συστήματος του Βοώτη και ιδιαίτερα του ήλιου Αρκτούρου. Ο Οδυσσέας είχε εντολή να παραμείνει στην χώρα των Ατλάντων για να διαπιστώσει το τι γινόταν. Το αστρικό ταξίδι ήταν υποχρεωτικό, προκειμένου να εκτιμήσει τις εχθρικές δυνατότητες πριν την  επέμβασή τους στην Ατλαντίδα. Στην περιοχή του Ατλαντικού συνεργάστηκε με υπερβατικές οντότητες όπως ήταν η Καλυψώ και η Κίρκη (συνολικά 7 χρόνια) από τις οποίες αναχώρησε μετά από εντολή του Δία που την μετέφερε ο Ερμής".
Οι οντότητες αυτές, όπως μας  αποκάλυψαν τα μηνύματα, ήθελαν να τον κάνουν αθάνατο αρκεί να  έμενε στην  περιοχή  τους.  Όμως μόνο ο Ζευς είχε εξουσία να χαρίζει αθανασία γι' αυτό και διέταξε την  αποχώρηση του. Εδώ διευκρινίζω πως με την αθανασία  εννοούσαν επέκταση ζωής με το αθάνατο νερό.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Άγνωστη Αρχαιολογία Των Ελλήνων», 2002, σελ. 207, του Γερ. Καλογεράκη, εκδόσεις Δίον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου