Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΟΡΦΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ ΕΣΤΙΑΣ

Εστία ευδυνάτοιο Κρόνου θύγατερ Βασίλεια ή μέσον οίκον έχεις πυρός αενάοιο, μεγίστου τούσδε συ εν τελεταίς οσίους μύστας αναδείξαις θείσ’ αιειθαλέας, πολυόλβους, εύφρονας, αγνούς οίκε θεών μακάρων, θνητών στήριγμα κραταιόν, αιδίη, πολύμορφε, ποθηνοτάτη, χλοόμορφε μειδιόωσα, μάκαιρα, τάδ’ ιερά δέξο προθύμως όλβον επιπνείουσα και ηπιόχειρον υγείαν.
Εστία του παντοδυνάμου Κρόνου θυγατέρα βασίλισσα, συ που κατέχεις τον μέσον οίκον του αενάου πυρός, του μεγίστου, είθε αυτούς τους οσίους μύστες ν’ αποδείξεις στις τελετές, κάμνοντας τους αειθαλείς, πανευτυχείς, ευφροσύνους, αγνούς ώ οίκε μακαρίων θεών, κρατερό στήριγμα θνητών, αιωνία πολύμορφη, ποθεινοτάτη, χλοόμορφη χαμογελαστή, μακαρία, δέξου προθύμως τούτες τις θυσίες, εμπνέοντας ευτυχία και απαλόχερη υγεία.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΕΣΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΥΛΟ
Την λέξη που εμείς λέμε «ουσία» κάποιοι άλλοι την ονομάζουν «εσσία» και κάποιοι άλλοι «ωσία». Κατ’ αρχήν λοιπόν σύμφωνα με το όνομα «εσσία’ που είναι η ουσία των πραγμάτων, εύλογα ονομάζεται Εστία επειδή και εμείς λέμε γι’ αυτό που μετέχει της ουσίας των πραγμάτων ότι «εστί» (είναι, υπάρχει), κατά τούτο ορθώς την ονομάζουμε Εστία. Φαίνεται ότι παλαιά και εμείς ονομάζαμε την ουσία «εσσία». Ακόμη και εάν κάποιος συμπεράνει με βάση τις θυσίες θα θεωρήσει πως έτσι σκέφτηκαν αυτοί που όρισαν το όνομα, αφού άλλωστε πριν από όλους τους θεούς πρώτα στην Εστία θυσιάζουμε, φυσικό ήταν να την ονομάσουν Εστία την ουσία των πάντων.
Όσοι πάλι την ονομάζουν «ωσία» αυτοί μάλλον θεωρούν, ακολουθώντας τον Ηράκλειτο, ότι τα πάντα κινούνται και τίποτα δεν μένει ακίνητο.
Η δε αιτία και η αρχή αυτού του φαινομένου είναι να ωθούν, (αυτό που κινεί) και επομένως σωστά την ονόμασαν «ωσία». Και αυτά ας έχουν ειπωθεί με τον τρόπο αυτό, σαν από ανθρώπους που τίποτα δεν γνωρίζουν.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ Ερευνητής – Μελετητής Ιστορίας- Φιλοσοφίας

3 σχόλια:

Ο νοών...νοείτω είπε...

Είθε ο Ήλιος που αναγεννιέται να φωτίσει και πάλι τον τόπο που τον ύμνησε και τον ανέδειξε όσο κανείς άλλος.
Να είσαι γερός, διαυγής και να "κινείσαι" συνεχώς.

Σείριος είπε...

"Ούλε τε καί μάλα χαίρε, θεοί δέ τοι όλβια δοίεν !!!"
Να είσαι καλά και να χαίρεσαι, οι δε θεοί να σου δίδουν ευτυχία.


Παιδιά του Ήλιου από Ιχώρ των Αθανάτων και Αστρόσκονη, πιείτε δροσερό νερό από την κρήνη της Μνημοσύνης.
Θυμηθείτε τα προστάγματα των Ιερών προγόνων, ενδυθείτε το Αείζωον και Αέναον Απολλώνιο φως. Γένοιτο !!!

Ο νοών...νοείτω είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά για τις υπέροχες ευχές σου.
Ευχές και λόγος που εγείρουν μνήμη, ανατάσσουν ψυχή και φωτίζουν νου.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου