Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Ο μόνος τρόπος για να βρεθούν τα όρια του δυνατού, είναι να πάει κανείς πιο πέρα από αυτά, στο αδύνατο. Άρθουρ Κλάρκ  Αστροφυσικός
Ο άνθρωπος συμβιώνει με έναν ορατό και έναν αόρατο κόσμο, που χαρακτηρίζεται από την απειρία των μορφών του. Τους κόσμους αυτούς τους επισκεπτόμαστε και επικοινωνούμε μαζί τους δια ζώσης, με τη σκέψη μας, με τη φαντασία μας, ακόμη και στον ύπνο με τα όνειρα μας. Ο άνθρωπος σήμερα ζει στην εποχή του άκρατου υλισμού και υποβάθμισης του πνεύματος- θεοποίησε το σώμα του, έκανε αντικείμενο λατρείας την εμφάνιση του και άφησε απροστάτευτη την ψυχή του. Έτσι είναι μόνιμα βαριεστημένος, κουρασμένος και απογοητευμένος, χωρίς χαρά, αν και τα έχει όλα.
Οι τολμηρές ιδέες έπαψαν να σοκάρουν, γιατί άντεξαν στον  χρόνο, ωρίμασαν, έγιναν παντοδύναμες και σπρώχνουν το ανθρώπινο γένος να ανέβει πνευματικά. Η πολυπλοκότητα και οι μορφές της ύλης είναι άπειρες και η κίνηση στη φύση αέναη. Ξεκινά από τα τερατώδη άστρα, έως τα αόρατα υποατομικά σωματίδια. Υπάρχει κίνηση σε κάθε σημείο του χώρου και τον χρόνου, σε ορατά και αόρατα. Ακίνητα σώματα είναι τα νεκρά. Δεν υπάρχει όμως τίποτα απόλυτα νεκρό και επομένως, δεν υπάρχει ακινησία.
Ο ερευνητής που ερευνά το υπερβατικό, θα πρέπει να ξέρει ότι ποτέ δεν θα έχει χειροπιαστές αποδείξεις για να υποστηρίξει τις απόψεις του και τις εμπειρίες του. Γιατί οι υπερβατικοί και ουράνιοι κόσμοι δεν δίνουν διαπιστευτήρια σε κανέναν.
Στην πνευματική ζωή του ανθρώπου υπάρχουν νόμοι όπως και στην αντίστοιχη υλική. Όσοι ψάχνουν την άρρητη γνώση των μυστηρίων χρειάζονται ψυχοπνευματική προετοιμασία και τήρηση ορισμένων κανόνων και αρχών.
Γύρω μας κυλάνε αναρίθμητα πνευματικά ποτάμια, τα οποία  μπορούν να ξεπλύνουν τον ρύπο της άγνοιας μας αν πέσουμε μέσα σε αυτά. Ο κάθε ερευνητής χρειάζεται τα κατάλληλα κλειδιά για να ανοίξει μόνος του τις πύλες του χώρου, του χρόνου και του σύμπαντος για να εισχωρήσει στα ουράνια μυστικά. Μυστικά παράλογα, μυστηριώδη, ακατανόητα, αινιγματικά και απίστευτα, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.
Έχω ιδεί πράγματα που δεν περιγράφει κανείς από φόβο μήπως κάνει τους άλλους να αμφιβάλλουν για τη νοημοσύνη του, αλλά τα έχω ιδεί. Αλ Μασουντι Αιγύπτιος Αρχαιολόγος.
Ο μυημένος είναι αιωνίως ανεξάρτητος, ανέκφραστος, άφοβος, αδιάφθορος, απρόσβλητος από οτιδήποτε. Κατέχει απεριόριστη σοφία και δύναμη. Άλιστερ Κροουλεϋ [1875-1947]
Η ομαδική ιερή μυσταγωγία, βοηθούσε τις ψυχές και τις σκέψεις των μυστών να προσεγγίσουν με σαφήνεια την έννοια του θείου, να ενωθούν μαζί του και να γίνουν ένα. Ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός ήταν και αυτό που έπαιρνε με τη μύηση.
Ο Πλωτίνος γράφει ότι: «Ο μύστης μιλούσε με τις Υπάρξεις που γινόταν ορατές στις μυήσεις των Μυστηρίων και οι οποίες ήταν αόρατες από τους αμύητους».
Η σιωπηλή μούσα των μυστηρίων, [απαγορευόταν η ομιλία], γινόταν η θεϊκή ιέρεια που καλούσε τον μύστη στο συναπάντημα με τους Αθάνατους Θεούς και του φανέρωνε την πορεία σταύρωσης του εγώ του. Ο μύστης στην ανώτερη μύηση ξεπερνούσε τα ανθρώπινα όρια. Έλαμπε σαν ήλιος και η λάμψη του ξεπερνούσε την ανθρώπινη φαντασία. Η λέξη Όργια σημαίνει ΤΑ «ΙΕΡΑ ΕΡΓΑ», τη μυστική θρησκευτική λατρεία. [ΌΧΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΟΡΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ.]
Η μύηση παρέμεινε ανά τους αιώνες επτασφράγιστο μυστικό από τον φόβο της βεβήλωσης των μυστηρίων από την απαίδευτη μάζα. Ήθελαν να προφυλάξουν τη γνώση των θεϊκών αρρήτων από τους εγωιστές και τους τυχοδιώκτες, οι οποίοι για λόγους προβολής και συμφέροντος θα επιχειρούσαν να εκχυδαΐσουν τη θεία και ιερή γνώση. Αν αποκάλυπταν στον όχλο την άρρητη γνώση των μυστηρίων θα ήταν σαν έδιναν στα πρόβατα εγχειρίδια βοτανολογίας, αντί για χόρτο, για να μπορούν να διαλέγουν μόνα τους τα πιο θρεπτικά χόρτα για να διατηρούν τη σιλουέτα τους. Η μύηση επειδή ήταν περιορισμένη για τους λίγους, άφησε τη μάζα απροστάτευτη από τη θρησκευτική αγυρτεία και άνοιξε την πόρτα στη χριστιανική ειδωλολατρία, που εισέβαλε ανενόχλητη.
Πηγή: Γερ. Καλογεράκης, «Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΜΥΗΣΗ», εκδ. Δίον (αποσπάσματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου