Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΤΟ ...ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΕΙΒΗΘΡΩΝ

[Τα Λείβηθρα ήταν αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Η θέση της ήταν στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στο Δίον.]
Η κατοίκηση στα Λείβηθρα ήταν συνεχής από τα προϊστορικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Θεωρούνταν πατρίδα των μουσών, οι οποίες ονομάζονταν «λειβηθρίδες» και μετέφεραν το όνομα αυτό στη Βοιωτία, όπου το Λειβήθριο όρος. Επίσης, στην περιοχή, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε ο Ορφέας.
Σχετικά με το νεκροταφείο τής εποχής τού χαλκού των Λειβήθρων, διαβάζουμε μεταξύ άλλων στην επίσημη ιστοσελίδα τής ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: «Διασώθηκαν από την πλήρη καταστροφή (Ιούλιος-Αύγουστος 2000) δέκα κιβωτιόσχημοι, πλακοπερίβλητοι τάφοι...». Δείτε όμως τις φωτογραφίες, που τραβήξαμε στο χώρο, οι οποίες αποτυπώνουν τη σημερινή άθλια κατάσταση τού αρχαίου νεκροταφείου, οι τάφοι τού οποίου έχουν καταντήσει ανοικτοί λάκοι με μπάζα και σκουπίδια και πείτε μας: Ποιός θα διασώσει τους προϊστορικούς τάφους των Λειβήθρων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες τής Ρωμιοσύνης; Aπό τους διεκδικητές των μαρμάρων τού Παρθενώνα;
Αν θέλετε να επισκεφθείτε το νεκροταφείο να ακολουθήσετε τη διαίσθησή σας ή τις πινακίδες «Καφέ Λείβηθρα», γιατί πινακίδες για τον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχουν. Βρήκαμε μόνο μία πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα κι από κεί και πέρα, αφήσαμε τη φαντασία μας να μας οδηγήσει.
Εκτός τού ότι οι τάφοι έχουν γεμίσει πέτρες, χώματα και σκουπίδια κι ο υπόλοιπος χώρος έχει γεμίσει χόρτα και δέντρα. Ζούγκλα κοντεύει να γίνει! Επισκέπτη, πρόσεξε μην πέσεις μέσα σε κανένα προϊστορικό τάφο. Οι μόνες, που δεν κινδυνεύουν βέβαια, είναι οι κατσίκες, μόνιμες κάτοικοι των περισσοτέρων αρχαιολογικών χώρων τής Ρωμιοσύνης.
Σε μια κατηφόρα τού δρόμου κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο υπάρχει ένας χώρος, που παρουσιάζει προφανώς κάποια ανωμαλία στο βαρυτικό πεδίο, [και δεν είναι το μόνο σημείο στη χώρα μας] οπότε αν αφήσεις στην άσφαλτο διάφορα αντικείμενα (μπουκάλια, μπάλες κ.λπ.) αυτά κυλούν προς την ανηφόρα κι όχι προς την κατηφόρα. Επειδή το σημείο αναφέρεται στους τουριστικούς οδηγούς, πολλά λεωφορεία με τουρίστες σταματούν εκεί και παρακολουθούν το φαινόμενο.
ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ, Η ΕΥΣΕΒΕΣΤΑΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΞΥΛΙΝΟ ΣΤΑΥΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ... ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ.
Έγραψε η Φυλακτού Ευγενία http://www.freeinquiry.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου