Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ- ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Πέρασε στην αιωνιώτητα, στην σκλαβωμένη γη που τον γέννησε, την ημέρα της κηδείας του εξαδέρφου του, που δολοφόνησαν 3 ημέρες νωρίτερα τα τάγματα θανάτου των "Γκρίζων Λύκων".
Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ...
Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των τούρκων στο χώρο του επεισοδίου.
Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.
 Τρελλό αδέλφι μου
έγινες ντέρτι μου
σ' ένα τραγούδι πόσο θάρρος να στριμώξω;
Στίχοι :Χρήστο Κρετσόβαλη
Μουσική: Βασίλης Δήμας ΒΙΝΤΕΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση αυτή. Οι οποιοιδήποτε ξένοι είδαν την αντίδραση του τον θεώρησαν παράλογο γιατί η ψυχή τους είναι περιορισμένη και η έννοια πατρίδα γι΄αυτούς είναι τι εθνικότητα γράφει πάνω στην ταυτότητα τους και σταματά εκεί.
Α.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου