Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

[Τρίτη (συνεχόμενη) και τελευταία  ανάρτηση με το ίδιο θέμα.]
Γιατί ο λαλίστατος και «παντογνώστης» μέσος Έλληνας προδίδει την ίδια του την πνευματικότητα με το να διαβάζει τόσο λίγο;
Το γνωστό επιχείρημα – καραμέλα ότι φταίει η χαμηλή στάθμη των εφημερίδων βέβαια δεν ευσταθεί, διότι πρίν απ’ όλα δεν έχουν όλες οι εφημερίδες χαμηλή στάθμη και δεύτερον το ίδιο το αναγνωστικό κοινό επιλέγει να διαβάσει έντυπα που είναι γεμάτα σκάνδαλα, έγκλημα, τη χυδαιότητα, το σεξ.
Διαπίστωση λοιπόν θεμελιακή στη βάση του προβλήματος βρίσκεται όχι μόνο η κακή ποιότητα εφημερίδων, περιοδικών και εντύπων προβληματισμού και βιβλίων – που βεβαίως δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά αποτελεί δευτερογενές φαινόμενο – αλλά ο κακής ποιότητας προσανατολισμός του αναγνωστικού κοινού.
Ο μέσος Έλληνας αναγνώστης —είναι ξεκάθαρο – δεν αντέχει στον πνευματικό κόπο, που απαιτείται για την ανάγνωση οποιουδήποτε κειμένου.
Ο μέσος Έλληνας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον προτιμάει την εικόνα, το σύνθημα, τον ηχηρό τίτλο.
Ζούμε μιά κατάσταση που το αναγνωστικό κοινό μειώνεται αντί να αυξάνεται, εντελώς αντίθετα δηλ με την αύξηση των πτυχιούχων.
Υπάρχει ευθύνη να δοθεί στο Υπουργείο Παιδείας και τους δασκάλους μέχρι και τους γονείς που μετατρέπουν τα παιδιά σε άλογα κούρσας διαβάζοντας μέχρι να μπουν σε κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Εξαντλημένα από τις καθημερινές 15 ώρες και 12 ώρες διαβάζοντας έχουν σιχαθεί το βιβλίο το διάβασμα, την ανάγνωση.
Εδώ στην Ελλάδα αξιολογείται και θεωρείται πετυχημένος αυτός που τελικά τα «κατάφερε» και βγάζει πολλά λεφτά και είναι καταναλωτικός και η ζωή του βασίζεται στην καταναλωτική επίδειξη άσχετα αν αυτός ο άνθρωπος/οι είναι υπαρξιακά δυστυχισμένοι ανήμποροι να αισθανθούν χαρά.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.eglimatologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου