Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η τέχνη των λόγων & Η προσευχή του Σωκράτη

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όλες οι μεγάλες τέχνες, έχουν ανάγκη από την εκτενή συζήτηση και από τις ανώτερες θεωρίες σχετικά με τη φύση.
Γιατί μέσα από αυτά τα γνωρίσματα φαίνεται ότι προέρχονται η υψηλή σκέψη και η τελειότητα των ενεργειών σε όλους τους τομείς.  Αυτά ακριβώς απέκτησε και ο Περικλής, προσθέτοντας τα στη φυσική του ευφυΐα γιατί, όπως νομίζω, πλησίασε τον Αναξαγόρα, που είχε έναν τέτοιο προσανατολισμό, και, με τούτη τη συναναστροφή, γέμισε ο εσωτερικός του κόσμος από ανώτερες θεωρίες και έφθασε στο σημείο να μάθει τί είναι ο νους και η έλλειψη του (αφού ο Αναξαγόρας ανέπτυσσε εκτενή λόγο γι' αυτά τα ζητήματα), και από εδώ, δηλαδή απ' όλα τούτα, μετέφερε και εφάρμοσε τα προσφορότερα στοιχεία στην τέχνη του λόγου.
Πρόσεξε λοιπόν τί λένε για τη φύση ο Ιπποκράτης και ο ορθός λόγος.
Η μέθοδος που δε θα περιλάμβανε αυτές τις διεργασίες, θα έμοιαζε με πορεία τυφλού. Ωστόσο δεν μπορεί να παρομοιάζει κανείς κάποιον που καταγίνεται με οποιοδήποτε θέμα με τέχνη, με τυφλό ή με κουφό, αλλά είναι φανερό πως, αν κάποιος, διαθέτοντας την τέχνη των λόγων, διδάσκει σε κάποιον κάτι, θα φανερώσει ποια ακριβώς είναι η ουσία της φύσης εκείνου, στο οποίο απευθύνονται οι λόγοι του και αυτό είναι η ψυχή.
ΦΑΙΔΡΟΣ: Θα γίνουν αυτά. Αλλά ας πάμε, γιατί και ο καύσωνας δεν είναι πια τόσο αποπνικτικός.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μα δεν πρέπει, πριν να αποχωρήσουμε, να προσευχηθούμε στους εδώ θεούς;
ΦΑΙ. Βέβαια.
ΣΩ. Φίλε μου Πάνα και εσείς οι άλλοι θεοί τούτου εδώ του τόπου, κάνετε να γίνω μέσα μου όμορφος, και τα εξωτερικά μου αποκτήματα να είναι αγαπημένα, μέσα σε μια αρμονία, με τα εσωτερικά. Να θεωρώ ότι πλούσιος είναι ο σοφός. Κι η ποσότητα του πλούτου που θα έχω, να είναι τόση που να μην μπορεί να τη φέρει μαζί του και να πορεύεται με αυτήν άλλος, παρά μόνο ο συνετός άνθρωπος.
Φαίδρε, χρειάζεται να παρακαλέσουμε για κάτι άλλο; Γιατί σε ό,τι με αφορά, προσευχήθηκα μετρημένα.
ΦΑΙ. Προσευχήσου και για μένα τα ίδια, γιατί τα πράγματα μεταξύ των φίλων είναι κοινά.
ΣΩ. Ας πηγαίνουμε.
ΠΛΑΤΩΝΟΣ - ΦΑΙΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου