Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΒΥΖΑΝΤΙΟ - Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ

Η πνευματική κατοχή της χριστιανικής πίστης, που οι ρωμαίοι αυτοκράτορες επέβαλαν  με την βία στον Έλληνα, τον μετέτρεψε από πολεμιστή σε προσκυνητή.
Ο Έλληνας που κάποτε κατάκτησε τον κόσμο με τον θάρρος  και τη δύναμή του, αυτός που γονάτισε τους πέρσες, αυτός που χθες ήταν κοσμοκράτορας – αυτός ο Έλληνας που έφτιαξε αποικίες στα πέρατα της γης, αυτός που με τις εφευρέσεις και τη γνώση του φώτισε όλη την οικουμένη, αυτός που έβαλε τα θεμέλια σε όλες τις σημερινές επιστήμες.
Αυτόν τον Έλληνα, στα χρόνια της βυζαντινής κατοχής (ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία), αρχικά του έκλεισαν τις φιλοσοφικές σχολές για να του μειώσουν τις γνώσεις, του απαγόρευσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το σήμα της φυλής, τον αγνόησαν από το στράτευμα (ξένοι μισθοφόροι)  και τον κατάντησαν αγροίκο.
Μετά τον έμαθαν να απομονώνεται στα μοναστήρια και με προσευχές τύπου υπερμάχω να υπερασπίζεται τα πάτρια και με προφητείες να ελπίζει για το μέλλον του.
Το βυζάντιο πέρασε αλλά οι συνήθειες έμειναν. Ο Έλληνας σήμερα περιμένει να σωθεί από προφητείες καλόγερων και μέχρι τότε …προσκυνά κάθε είδους λείψανα- γυαλιά, παντόφλες από την κίνα, κάστανα και ό,τι άλλο του σερβίρουν οι ποιμένες.

1 σχόλιο:

cptmakrismm είπε...

"Ω ταλαίπωρος Ελλάς, δεν ανεστήθης εκ του τάφου, απλώς ήλλαξες τάφον, απ’ τον τουρκικόν εις τον χριστιανικόν".
Αδαμάντιος Κοραής.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου