Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΕΤΣΙ ΛΥΘΗΚΕ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΑ ΟΜΟΝΟΙΑ

Νόμισμα των Θουρίων του – 400 με -350
Η Αθηνά φοράει  κορινθιακό κράνος 
διακοσμημένο με τη Σκύλλα και με γρύπα
με πίσω προστατευτικό κάλυμμα του αυχένα 
και ταύρος στο πίσω μέρος. 
Όταν άρχοντας των Αθηνών ήταν ο Κράτης (το -434), οι Ρωμαίοι κατέστησαν υπάτους τον Κόιντο Φούριο Φόσο και τον Μάνιο Παπίριο Κράσσο. Κατά τη θητεία τους, στην Ιταλία, οι κάτοικοι των Θουρίων που είχαν συγκεντρωθεί από πολλές πόλεις, διαιρέθηκαν σε αντιμαχόμενες φατρίες σχετικά με το ζήτημα ποιας πόλης άποικοι πρέπει να ονομάζονται οι Θούριοι και ποιον πρέπει δίκαια να αποκαλούν ιδρυτή.
Γιατί οι Αθηναίοι πρόβαλαν αξιώσεις πάνω σ' αυτή την αποικία, ισχυριζόμενοι ότι οι περισσότεροι οικιστές είχαν έρθει από την Αθήνα και οι Πελοποννήσιοι, των οποίων ουκ ολίγες πόλεις είχαν συνεισφέρει στην ίδρυση των Θουρίων, ισχυρίζονταν ότι η αποικία έπρεπε να αποδοθεί σ' αυτούς. Παρόμοια, οι ισχυροί άνδρες που συμμετείχαν στον αποικισμό και είχαν προσφέρει πολλές υπηρεσίες ήταν επίσης πολλοί, και-γίνονταν πολλές συζητήσεις σχετικά με το θέμα, καθώς καθένας επιδίωκε με ζήλο να τύχει ο ίδιος αυτής της τιμής.
Όταν τελικά οι Θούριοι έστειλαν στους Δελφούς ανθρώπους να ρωτήσουν ποιον πρέπει να ανακηρύξουν ιδρυτή της πόλης, ο θεός απάντησε με χρησμό ότι έπρεπε να θεωρήσουν τον ίδιο ως ιδρυτή. Αφού λύθηκε η διαφωνία με αυτό τον τρόπο, ανακήρυξαν τον Απόλλωνα ιδρυτή των Θουρίων, και ο λαός, λυτρωμένος πια από την έριδα, επανήλθε στην προϋπάρχουσα ομόνοια.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ
.................................
Οι Θούριοι ήταν αποικία των Αθηναίων στην κάτω Ιταλία. Η πόλη κτίστηκε στην θέση της ερειπωμένης πόλης Σύβαρης η οποία είχε καταστραφεί το -510 από το σεισμό. Οι Θούριοι ιδρύθηκαν το -444/-443, την εποχή του Περικλή, όταν η Αθήνα βρισκόταν στο απόγειο της δύναμης της. Ήταν η μοναδική αποικία που ίδρυσαν οι Αθηναίοι στην δύση. Με την ίδρυση αυτής της αποικίας οι Αθηναίοι απέβλεπαν να διεισδύσουν στο εμπόριο της δυτικής Μεσογείου, που μέχρι τότε διεξαγόταν από την Κόρινθο. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε την έχθρα των Κορινθίων προς τους Αθηναίους και αποτέλεσε μία από τις αιτίες του Πελοποννησιακού πολέμου.
 Οι άποικοι των Θουρίων εκτός από την Αθήνα προέρχονταν και από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και από την Βοιωτία. Οι κάτοικοι στην πορεία χωρίστηκαν σε τάξεις με βάση την καταγωγή. Μετά την ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η πόλη σταδιακά αυτονομήθηκε από την μητρόπολη. Τα επόμενα χρόνια οι Θούριοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εχθρικούς λαούς από το εσωτερικό της Ιταλίας, κυρίως τους Βρέτιους (ή Βρούτιους) οι οποίοι κατέλαβαν τελικά την πόλη. Η πόλη πέρασε για ένα σύντομο διάστημα στον έλεγχο των Συρακούσιων την εποχή της βασιλείας του Διονύσιου του Νεότερου και στα μέσα του -3ου αιώνα επανήλθε στους Βρέτιους. Λίγες δεκαετίες μετά καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου