Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ερμής Ο Τρισμέγιστος - Όγδοη διδαχή του Ερμή

Όγδοη διδαχή του Ερμή (Στοβαίος I, 3, 52-Τόμος Α' σελ. 62-Wachmuth)
Εδάφ. 1. ΕΡΜΗΣ: Στο κέντρο του Σύμπαντος έχει ταχθεί ισχυροτάτη θεότητα, η οποία κινουμένη περι­στροφικά γύρω από τον εαυτό της επιβλέπει τα όσα γίνονται στον κόσμο από τους ανθρώπους, όπως το έχει θεσπίσει αυτό η θεία πρόνοια και η ανάγκη της τάξης των πραγμάτων. Κατά τον ίδιο τρόπο ετάχθη και στους ανθρώπους η θεία δίκη με τις ενέργειές της ως άνω θε­ότητας (του κέντρου του σύμπαντος).
Εδάφ. 2. Εκείνες, η πρόνοια και η ανάγκη κρατούν την τάξη των όντων ως θείων, για να μην ξεφύγουν από την καθορισθείσα κίνησή των στο διάστη­μα, μη θέλοντας αλλά και μη δυναμένων να πα­ρακλείνουν από την πορεία των. Γιατί είναι αδύ­νατο να πλανηθεί για όλα αυτά που γίνονται η θεότητα που τα κυβερνά και που είναι αναμάρ­τητα. Γι' αυτό ως τιμωρός για τις τιμωρίες των ανθρώπων έχει ταχθεί από την θεία πρόνοια η δίκη.
Εδάφ. 3. Όντας γένος θνητόν, ο άνθρωπος ως πλασθείς από κακή ύλη περιπίπτει σε πλάνες, ολισθαίνει, γιατί δεν έχει αποκτήσει θεοπτική δύναμη. Σ' αυτούς επιβάλλεται η θεία δίκη και υπόκεινται στη μοίρα των για όσα έχουν κάνει κατά το πέ­ρασμα του βίου των στη ζωή.
Παντελής Ιωαννίδης, Ερμής Ο Τρισμέγιστος, εκδ. Δίον
---------------------------------

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Δωδέκατη διδαχή (Στοβαίος ι, 5, 20. Τόμος Α' σελ. 82 · Wachmuth)

ΕΡΜΗΣ στον Άμμωνα: 1. Τα πάντα στον κόσμο γίνονται μέσω της φύσης και της Ειμαρμένης. Στον κόσμο δε δεν υπάρχει έρημος τόπος λόγω έλλειψης πρόνοιας, η δε πρόνοια είναι ο αυτοτελής λόγος του επουρά­νιου θεού. Δυο είναι οι αυτοτελείς δυνάμεις στον κόσμο, η ανάγκη και η ειμαρμένη, η δε ειμαρμένη υπηρετεί λόγω προνοίας και ανάγκης.

2. Την ειμαρμένη την υπηρετούν τα άστρα, την ειμαρμένη κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει ού­τε και μπορεί κανείς να φυλαχθεί από την δεινότητά της, γιατί ως όπλο έχει τα άστρα. Κατά τις αποφάσεις δε της Ειμαρμένης γίνονται και τε­λειώνουν τα πράγματα στον κόσμο και στους ανθρώπους.

Παντελής Ιωαννίδης, Ερμής Ο Τρισμέγιστος, εκδ. Δίον

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου