Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ – ΤΑ ΚΥΝΙΚΑ ΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΙΡΙΟΣ

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι ένα στοιχείο που βασανίζει τους σύγχρονους ανθρώπους την καλοκαιρινή περίοδο. Ο καύσωνας υπήρχε από την Αρχαιότητα. Αυτές οι μέρες χαρακτηρίζονταν ως «καύμα». Με το χαρακτηρισμό αυτόν εννοούσαν εκείνη την περίοδο όπου ανέτειλε ο Σείριος μαζί με τον Ήλιο Απόλλωνα, τον Ήλιο μας.

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Στην κλασική Αρχαιότητα οι πρόγονοί μας δεν χρησιμοποιούσαν την λέξη “καύσων”, αλλά την λέξη “καύμα” και αναφέρονταν σε εκείνη την περίοδο όπου ανέτειλε ο Σείριος ταυτόχρονα με τον Ήλιο μας. Αυτό είναι η επιτολή του ΣΕΙΡΙΟΥ. Η επιτολή του ΣΕΙΡΙΟΥ είναι ένα κοσμικό φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά κάθε έτος την 31 Ιουλίου την ώρα που ανατέλλει ο Ήλιος μαζί με τον ΣΕΙΡΙΟ και ευθυγραμμίζονται με τον πλανήτη μας διαχέοντας στο περιβάλλον του πλανήτη όλες της ενεργειακές επιδράσεις της συμπαντικής μήτρας του ΣΕΙΡΙΟΥ.

Στην Αρχαιότητα λοιπόν το χρονικό διάστημα μετά την 21 Ιουλίου αναφέρεται σαν «Κυνάδες ημέρες»

Σήμερα, οι επίσημες μέρες έναρξης για τα «Κυνικά Kαύματα» για το Βόρειο ημισφαίριο είναι από τις 3 Ιουλίου και διαρκούν περίπου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. 

Ο ποιητής Αλκαίος γράφει: «Δροσίστε τα πνευμόνια σας με κρασί, γιατί το αστέρι του Κυνός ο Σείριος έρχεται τριγύρω. Η εποχή είναι δύσκολη και όλα διψούν κάτω από τη ζέστη και το τζιτζίκι τραγουδάει γλυκά κάτω από τα φύλλα….. οι γυναίκες τότε είναι αρκετά μιαρές και οι άνδρες αδύναμοι, όσο ο Σείριος τσουρουφλίζει τα κεφάλια τους και τα γόνατά τους».

Ο Κικέρων και ο Βιργίλιος συνδέουν τον Σείριο με την καλοκαιρινή ζέστη. Στα έργα συγγραφέων όπως του Απολλώνιου, του Διόδωρου Σικελιώτη και άλλων αναφέρεται η ταυτόχρονη Ανατολή του Ηλίου και του Σείριου αυτή την περίοδο καθώς και τα αντίστοιχα φαινόμενα.

https://slpress.gr/ , https://www.news247.gr/

------------------------

ΤΑ ΚΥΝΙΚΑ ΚΑΥΜΑΤΑ

Ο ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ ΤΑ ΚΥΝΙΚΑ ΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΙΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου