Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάδειξη τμήματος του ναού της Αφροδίτης, στην περιοχή των Ιερών, στην πλατεία Αντιγονιδών, στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πριν από αρκετά χρόνια η Θεσσαλονίκη σηκώθηκε στο πόδι όταν βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του σπουδαίου μνημείου και αργότερα αποφασίστηκε η κατάχωσή τους.

Η «Κίνηση για τη Διάσωση του Ναού της Αφροδίτης» ανάρτησε πανό στον χώρο της Πλατείας Αντιγονιδών και έκανε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας την ανάδειξη του μνημείου και τη μεταφορά εκεί των ευρημάτων που κατά καιρούς βρέθηκαν στις ανασκαφές του χώρου και σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (εικόνες).

Η πολύχρονη διαμάχη του υπουργείου Πολιτισμού με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου που βρίσκεται επί των οδών Καραολή Δημητρίου 32 και Αντιγονιδών 38 ολοκληρώθηκε με την απαλλοτρίωσή του και στη συνεδρίασή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη για την προστασία και την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται στο οικόπεδο. 

Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί τα 2/5 του κτίσματος, ενώ ο ναός συνεχίζεται κάτω από τις πολυκατοικίες της περιοχής, σε άγνωστο εύρος έκτασης. 

Μεταξύ των σπουδαίων ευρημάτων που έχουν βρεθεί είναι δύο αγάλματα αυτοκράτορα, πιθανόν του Αδριανού, ένα άγαλμα του Δία Αιγίοχου και ένα της θεάς Ρώμης, καθώς επίσης κίονες και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (εικόνες). 

«Γνωρίζουμε ότι ο υπόλοιπος ναός συνεχίζει δυτικά κάτω από το οδόστρωμα της οδού Καραολή Δημητρίου και της πλατείας Αντιγονιδών, αλλά η περιοχή είναι χτισμένη και δεν μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή του έκταση», ανέφερε ο κ. Καραδέδος, προσθέτοντας ότι η επιλογή του χώρου για την ανέγερση του μνημείου δεν ήταν τυχαία, καθώς εκεί ήταν ο χώρος των Ιερών της Θεσσαλονίκης και το Σαραπείο. 

Το μνημείο καταχώθηκε επειδή δεν μπορούσε να συνεχιστεί η ανασκαφή και προκειμένου να προστατευτούν τα ευρήματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου. 
Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ θα ξεκινήσουν επεμβάσεις για την προστασία, συντήρηση και αναστήλωση του μνημείου, ενώ παράλληλα θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος, έτσι ώστε να γίνει επισκέψιμο το ορατό τμήμα του Ναού της θεάς Αφροδίτης.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα της Κίνησης για τη Διάσωση του Ναού της Αφροδίτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου