Στο στούντιο των Αντιθέσεων, ο Ερευνητής Αιγιακών Γραφών Δρ. Μηνάς Τσικριτσής σε ένα μαγευτικό ταξίδι στα βάθη της Αρχαίας Ιστορίας με προβολή στο σήμερα και κλειδί την Γραμμική Β΄ ως Γραφή και πρόγονο του Αρχαίου Ελληνικού Αλφαβήτου.
Μια «κατάδυση» στην Αρχαία Ιστορία σε μια προσπάθεια αναζήτησης υπαινιγμών που πιθανόν να συνεισφέρουν στην καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας του σήμερα. Τα Ομηρικά έπη και οι υπαινιγμοί του Ομήρου σε σχέση με το σήμερα των γεωπολιτικών, τεχνολογικών, ενεργειακών και οικονομικών ανακατατάξεων σε παγκόσμια διάσταση.
Ποιος ήταν ο Όμηρος, οι εκπαιδευτικές αναφορές σε αυτόν και πως ο Ηρόδοτος και άλλοι «σχολιαστές» της εποχής τον σχετίζουν με γραμμή αίματος με τον ήρωα του Οδυσσέα.
Γιατί αποσιωπά τον Παλαμήδη, ποιος ήταν, ποιες αναφορές τον φέρνουν στην επιφάνεια, και πως η αναφορά του σε παρατήρηση έκλειψης στην Τροία, μπορεί να αποκαλύπτει ένα νέο στοιχείο χρονολόγησης.
Ο μύθος και τα σενάρια στα όρια της επιστημονικής φαντασίας μέσα από αναφορές Αρχαίων κειμένων για τα πλοία των Φαιάκων.
Και μια άλλη ματιά στη μοναδικότητα και την αινιγματική φύση του «Δίσκου της Φαιστού», με αφορμή τις νέες αμφισβητήσεις περί της αυθεντικότητας του, σε γερμανική παραγωγή διεθνούς συνδρομητικής πλατφόρμας με το εγχείρημα αποδόμησης της εμβληματικής ανακάλυψης ως δήθεν «κατασκευή» του βοηθού και σύγχρονου του Έβανς, Γκιγιερόν…
EIKONA: Ο Αχιλλέας και ο Αίαντας παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με πεσσούς. Αττικός μελανόμορφος αμφορέας τύπου Α με την υπογραφή του Εξηκία (αγγειοπλάστης και αγγειογράφος). Βρέθηκε στο Vulci της Ετρουρίας και πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα του σημαντικού αυτού τεχνίτη. Περισσότερα: https://www.greek-language.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου