Αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που βρέθηκε θαμμένος κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την ολέθρια έκρηξη του Βεζούβιου, το έτος 79, αποκαλύπτουν πολλαπλές λεπτομέρειες τόσο για τη ζωή όσο και για τον θάνατο του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα.
Σύμφωνα με τα κείμενα αυτά, παρότι υπέφερε από υψηλό πυρετό, ο ετοιμοθάνατος Πλάτωνας άκουγε μουσική και συγκεκριμένα μια νέα από τη Θράκη που ήταν στην υπηρεσία του, έπαιζε φλάουτο.
Το αποκωδικοποιημένο –με τη βοήθεια της τεχνολογίας– κείμενο φέρεται να αποκαλύπτει ακόμη και τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα, στον κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος που ο ίδιος είχε ιδρύσει, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείτο πως ο Πλάτωνας είχε ταφεί στην ευρύτερη Ακαδημία.
Ως ένα «εξαιρετικό αποτέλεσμα που εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την Αρχαία Ιστορία» χαρακτήρισε το εύρημα ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, Γκρατσιάνο Ρανόκια, και επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε τον απανθρακωμένο πάπυρο.
Το κείμενο αποκαλύπτει ακόμη πως ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως δούλος στην Αίγινα, πιθανώς το -404, όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν το νησί, ή διαφορετικά το -399, λίγο μετά τον θάνατο του Σωκράτη.
Σύμφωνα με τον Ρανόκια, η δυνατότητα εντοπισμού αυτών των επιστρώσεων και η επανατοποθέτησή τους στις αρχικές τους θέσεις για την αποκατάσταση της συνέχειας του κειμένου αποτελεί σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη συλλογή τεράστιου όγκου πληροφοριών.
Ο πάπυρος που φυλασσόταν σε μια πολυτελή έπαυλη του στο Ερκολάνο, ανακαλύφθηκε το 1750 και πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα.
Στο πέρασμα των χρόνων, ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν τους παπύρους στη βίλα αυτή – γνωστή ως Βίλα των Παπύρων.
Πηγή: Guardian
--------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου