Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Στο "Βυζάντιο", Πολιτεία και Εκκλησία, με απόλυτη σύμπνοια, ασκούσαν μαζί άγρυπνη αστυνόμευση της σκέψης.

«Στο "Βυζάντιο", Πολιτεία και Εκκλησία, με απόλυτη σύμπνοια, ασκούσαν μαζί άγρυπνη αστυνόμευση της σκέψης. Χωρίς δισταγμό διώκονταν κάθε παρέκκλιση από το θρησκευτικό δόγμα. 

Αποκλειόταν επομένως, κάθε φιλοσοφική προσπάθεια, κάθε εξήγηση του μυστηρίου της ζωής και των διαφόρων φαινομένων εξερχομένη των επιτρεπτών ορίων, όπως και κάθε αναζήτηση της αλήθειας άλλης από εκείνη την οποίαν έδωσε η Αποκάλυψη, όπως την καθόρισαν οι "Θεόπνευστες Οικουμενικές Σύνοδοι". 
Έτσι φιλοσοφία και η φιλολογία έγιναν ταπεινές υπηρέτριες της θεολογίας, και τις ιδέες των αρχαίων φιλοσόφων και συγγραφέων τις ξάπλωναν, θέλοντας και μη, στο κρεβάτι του θεοκρατικού Προκρούστη, για να τις κόψουν πάνω στα μέτρα που επιβάλει ο καλογερικός φανατισμός».

«Οι καλόγεροι με τα όργια τους δημιουργούσαν μεγάλα σκάνδαλα. Με τις αγυρτείες τους ξεγελούσαν τις γυναίκες και έπαιρναν από αυτές ότι είχαν και δεν είχαν, και από τους αγρότες έπαιρναν τα χωράφια και το βιός τους ακόμα».  

Αλέξανδρος Διομήδης «Βυζαντινές Μελέτες»

Αλέξανδρος Διομήδης (1874 - 1950): Έλληνας πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας, νομικός, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός.

https://ermioni3.blogspot.com

-----------------------------

Τζούντιθ Χέριν «Για να μιλήσει κανείς πραγματικά για το Βυζάντιο θα πρέπει να αναφερθεί σε πράγματα που δεν θα είναι ευχάριστα στην Εκκλησία»

Αν σας γινόταν πρόταση να συγγράψετε ένα βιβλίο για το Βυζάντιο για την ελληνική μέση εκπαίδευση, θα δεχόσασταν;

 «Θα ήταν μεγάλη πρόκληση. Ταυτόχρονα όμως θα ήταν πολύ δύσκολο λόγω της στενής σχέσης του Κράτους και της Παιδείας με την Εκκλησία στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι τα σχολικά βιβλία προσέχουν ώστε να μην προσβάλλεται η Εκκλησία, η οποία θέλει να διατηρεί την εικόνα του χριστιανικού Βυζαντίου λαμπερή. Για να μιλήσει όμως κανείς πραγματικά για το Βυζάντιο θα πρέπει να αναφερθεί σε πράγματα που δεν θα είναι ευχάριστα στην Εκκλησία».

Η Τζούντιθ Χέριν Judith Herrin, είναι Αγγλίδα αρχαιολόγος, βυζαντινολόγος και ιστορικός της Ύστερης Αρχαιότητας, Καθηγήτρια Ύστερης Αρχαιότητας και Βυζαντινών Σπουδών. en.wikipedia.org

Ολόκληρη η συνέντευξη στο https://www.tovima.gr

--------------------------------------

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου