Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Ο Ιουστινιανός καταδιώκει τους Έλληνες - Προκοπίου Απόκρυφη Ιστορία 

Μετά τους Σαμαρείτες (ο Ιουστινιανός) άρχισε να καταδιώκει τους αποκαλούμενους Έλληνες (τους πιστούς της Αρχαίας Ελληνικής θρησκείας), υποβάλλοντας τους σε σωματικά βασανιστήρια και αρπάζοντας τα χρήματα τους. Ακόμη κι όσοι απ’ αυτούς, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν με τα λόγια από τις επικείμενες συμφορές, αποφάσισαν να ασπαστούν δήθεν τη χριστιανική θρησκεία, αυτοί λοιπόν, τις περισσότερες φορές, συλλαμβάνονταν ύστερα από λίγο να κάνουν σπονδές και θυσίες και άλλα ανόσια έργα (...)

Προκοπίου Ανέκδοτα Απόκρυφη Ιστορία 

Μετάφραση: ΑΛΟΗ ΣΙΔΕΡΗ
Εκδόσεις: ΑΓΡΑ

11.31 Ἐντεῦθεν ἐπὶ τοὺς Ἕλληνας καλουμένους τὴν δίωξιν ἦγεν αἰκιζόμενός τε τὰ σώματα καὶ τὰ χρήματα ληϊζόμενος. ἀλλὰ καὶ αὐτῶν ὅσοι τοῦ Χριστιανῶν ὀνόματος δῆθεν μεταλαχεῖν ἔγνωσαν τῷ λόγῳ τὰ παρόντα σφίσιν ἐκκρούοντες, οὗτοι δὴ οὐ πολλῷ ὕστερον ἐπὶ ταῖς σπονδαῖς καὶ θυσίαις καὶ ἄλλοις οὐχ ὁσίοις ἔργοις ἐκ τοῦ ἐπὶ πλεῖστον ἡλίσκοντο. 

Προκοπίου Απόκρυφη Ιστορία 

Ο Προκόπιος ο Καισαρεύς (περί το 500 - 565) ήταν διάσημος Βυζαντινός ιστορικός στην Ύστερη αρχαιότητα από την Παράλιος Καισάρεια. Ακολουθώντας ως γραμματέας τον στρατηγό Βελισάριο στους πολέμους του Ιουστινιανού, ο Προκόπιος συνέγραψε δύο κύρια ιστορικά έργα, ένα σχετικά με τους πολέμους της περιόδου 527 - 554 (Υπέρ των πολέμων λόγοι) και ένα σχετικά με το οικοδομικό έργο του Ιουστινιανού στην επικράτεια της αυτοκρατορίας (Περί Κτισμάτων), καθώς και ένα πρόσθετο έργο (Απόκρυφη Ιστορία) στο οποίο προσπαθεί, φτάνοντας στον λίβελο, να αποδομήσει την εικόνα των πρωταγωνιστών των δύο προηγουμένων.

Το "Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία", ένα τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα βιβλίο, όπου ανατρέπει την εικόνα που είχε δώσει για τον Ιουστινιανό και τον περίγυρό του στα άλλα βιβλία. Ο απίστευτος αυτός λίβελος θεωρήθηκε παλιότερα ότι δεν μπορεί να έχει γραφτεί από αυτόν. Η συγκριτική μελέτη του κειμένου όμως, απέδειξε ότι είναι δικό του. Δεν υπάρχει συμφωνία των ειδικών ούτε για το πότε γράφτηκε, ούτε για το πότε δημοσιεύτηκε αυτό το βιβλίο. Πάντως είναι αδύνατο να κυκλοφόρησε πριν από τον θάνατο του Ιουστινιανού (565), αν και υπάρχει η άποψη ότι κυκλοφόρησε νωρίτερα σε στενό κύκλο δυσαρεστημένων αριστοκρατικών.

Καλύπτει μια περίοδο από το 527 έως το 550 με ιστορίες (και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες) από την προσωπική ζωή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και του στρατηγού Βελισαρίου καθώς και των συζύγων τους, της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και της Αντωνίνας.


"Εδώ θα καταγραφούν με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα έτυχε να συμβούν σε κάθε σημείο της Ρωμαϊκής Επικράτειας. Ο λόγος είναι ότι ήταν αδύνατο να καταγραφούν οι πράξεις με τον πρέποντα τρόπο όσο οι αυτουργοί τους ήταν ακόμη στη ζωή, γιατί, αν με ανακάλυπταν, δεν θα μπορούσα να γλιτώσω από τον πιο οικτρό θάνατο και δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος ούτε καν για την ασφάλεια των πιο στενών μου συγγενών." (Προκόπιος)

Ο συγγραφέας συγκεντρώνει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια να αποδείξει την πλήρη διαφθορά του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας, την ασημαντότητα του Βελισαρίου και την αδιαντροπιά της Αντωνίνας.

Έχει συζητηθεί πολύ η στάση του απέναντι στον Χριστιανισμό. Μέσα από τα βιβλία του φαίνεται ότι θεωρεί τον εαυτό του χριστιανό. Δεν είναι όμως φανατικός Χριστιανός και οπωσδήποτε είναι επηρεασμένος και από αρχαιοελληνικές ιδέες, όπως η ειμαρμένη.

Στην Απόκρυφη ιστορία κατηγορεί τον αυτοκράτορα μετά τον θάνατό του για δεσποτική τυραννία, απληστία και διαφθορά και τη γυναίκα του Θεοδώρα ως ακόλαστη και διεφθαρμένη, παρουσιάζοντάς και τους δύο ως δαιμονικά κατασκευάσματα.

https://byzantium.gr , https://el.wikipedia.org , https://www.okypus.com

------------------------------------------

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΝΑ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ – ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ή ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ή ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΑ - Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Ο Σωκράτης εξωτερίκευσε το ενάρετο δαιμόνιο του,
ο Πλάτων απέδειξε την ανισότητα των ανθρώπων,
ο Αριστοτέλης έκοψε τον απαγορευμένο καρπό της Μεταφυσικής,
ο Ηράκλειτος όρισε πως την παγκόσμια τάξη ηγεμονεύει ο πόλεμος,
ο Πυθαγόρας μελοποίησε στον "αριθμό" την ουσία των όντων,
ο Δημόκριτος πέταξε πάνω απ' τους γεωμέτρες του καιρού του,
ο Παναίτιος διαφοροποίησε την ατομικότητα,
ο Ποσειδώνιος κήρυξε την εγγύτητα των πρωτογόνων στο Θεό,
ο Λεύκιππος προείδε την αιωνιότητα της κίνησης,
ο Φιλόλαος αντελήφθη τη Γη "περιφερόμενη",
ο Αρχιμήδης εκμηδένισε τους νεώτερους εφευρέτες αστρονομικών οργάνων,

κι ο Ιουστινιανός . . . απαγόρευσε τη διδασκαλία της φιλοσοφίας - με το διάταγμά του το +529 κλείνοντας την Πλατωνική Ακαδημία.
" κελεύσας μηδένα διδάσκειν φιλοσοφίας " !

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου