15. Ο Δημήτριος (ο Μάγνης) γράφει στους “Ομωνύμους” του πως (ο Ηράκλειτος) δεν δέχθηκε ούτε των Αθηνών την πρόσκληση αν και τον περιέβαλλαν με μεγάλη εκτίμηση. Και μολονότι καταφρονούνταν από τους Εφέσιους, προτίμησε μάλλον να μείνει εκεί. Τον αναφέρει κι ο Δημήτριος ο Φαληρεύς στη “Σωκράτους απολογία” του.
Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που καταπιάστηκαν με την ερμηνεία του συγγράμματος του (Ηρακλείτου), και ιδίως ο Αντισθένης κι ο Ηρακλείδης ο Ποντικός, ο Κλεάνθης κι ο Σφαίρος ο Στωικός, καθώς κι ο Παυσανίας που τον αποκάλεσαν και Ηρακλειτιστή, τέλος κι ο Νικομήδης κι ο Διονύσιος. Από τους γραμματικούς ασχολήθηκε ο Διόδοτος, ο οποίος λέει ότι το σύγγραμμα δεν έχει ως θέμα του την φύση αλλά την πολιτείαν, το δε τμήμα το πραγματευόμενον περί φύσεως έχει τεθεί εν είδη παραδείγματος.
16. Ο Ιερόνυμος μας λέει ότι ο Σκυθίνος ο σατυρικός ποιητής κατέγινε να γράψει σε στίχους τη διδασκαλία του. Πολλά δε επιγράμματα τον έχουν ως θέμα, ανάμεσα στα οποία και το ακόλουθο:
Ο Ηράκλειτος είμαι εγώ. Τι με βασανίζετε άξεστοι άνθρωποι;
Ηράλειτος εγώ τι μ’άνω κάτω έλκετ’ άμουσοι;
ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ – ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΌΦΩΝ – ΒΙΒΛΙΟΝ Η’ - ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ 15-16
------------------------------------------
Λένε ότι όταν ο Ευριπίδης έδωσε σ’ αυτόν [στον Σωκράτη] το σύγγραμμα του Ηράκλειτου τον ρώτησε «πώς σου φάνηκε;» και εκείνος απάντησε: «Όσα κατάλαβα μου φάνηκαν εξαιρετικά (γενναῖα)· το ίδιο νομίζω και όσα δεν κατάλαβα· χρειάζεται όμως ένας Δήλιος κολυμβητής.»
Διογένης Λαέρτιος, Βίοι φιλοσόφων 2.22
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου