Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΗΤΑΝ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΛΑΚΡΟΣ;

Η φιλόλογος Ολυμπία Ευσταθούλη - Μπλέτα σχολιάζει την ταινία "Helen of Troy" ("Η Ελένη της Τροίας"). (2003)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία τα εξηγεί η κα Ευσταθούλη - Μπλέτα. Οι αμερικάνοι απευθύνονται στις παραγωγές τους πρώτα από όλα στο αμερικάνικο κοινό μετά αν χρειαστεί στους υπόλοιπους γι΄αυτό και στην ταινία μας παρουσιάζουν σκηνές που θυμίζουν Φάρ Ουέστ με κακούς και δόλιες μονομαχίες (είναι η μόνη ιστορία που έχουν και είναι θλιβερή). Είμαστε τυχεροί πού δεν έχουν βάλει και ένα Σαλούν με την Ελένη και την Ανδρομάχη μέσα σαν σερβιτόρες.
Α.
Υ.Γ. Εδώ στις ίδιες ιστοσελίδες εκτός λάθους μου υπήρξε ανάρτηση για τον Αχιλλέα που δεν θα μπορούσε να προσφέρει την κόμη του όπως το προώριζε το τότε έθιμο στο ποταμό. Τι κόμη θα πρόσεφερε αφού κατά τους αμερικάνους ήταν φαλακρός;

Σείριος είπε...

Στην Αρκαδία, τα νεαρά αγόρια και κορίτσια μαζεύονταν κάθε χρόνο, μια επίσημη μέρα, στις όχθες της Νέδας, για να κόψουν εκεί τα μαλλιά τους, που τα αφιέρωναν στον ποταμό.

Βρίσκουμε μια μαρτυρία στην 23η ραψωδία της Ιλιάδας (Ψ144-151).
Ο Αχιλλέας απευθυνόμενος στον Σπερχειό ποταμό, λέει:

« Σπερχειέ, του κάκου αλήθεια σου’ταξεν ο κύρης μου ο Πηλέας στην ποθητή πατρίδα αν γύριζα κει πέρα, τα μαλλιά μου στη χάρη σου να κόψω, κάνοντας τρανή θυσία από πάνω: πενήντα κριάρια πλάι στους όχτους σου βαρβάτα να σου σφάξω, πα στις πηγές, όπου’ναι το άλσος σου κι ο ευωδιαστός βωμός σου. Τέτοιαν ευκή είχε κάμει ο γέροντας, μα εσύ το ναι δεν το’πες! Τώρα που πίσω πια δεν έρχομαι στη γη την πατρική μου, ας πάρει τα μαλλιά μου ο Πάτροκλος ο αντρόκαρδος μαζί του.» (Μετάφραση : Ν.Καζαντζάκη-Ι.Θ.Κακριδή)

http://enneaetifotos.blogspot.com/2012/04/737-741.html

Ευχαριστώ για την υπενθύμιση.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου