Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΣΩΠΑΤΡΟΥ

Ο Μ. Κωνσταντίνος βασανιζόμενος από τις τύψεις των στυγερών και αναρίθμητων εγκλημάτων του, κάλεσε τον προσωπικό του φίλο, Έλληνα φιλόσοφο Σώπατρο, και του ζήτησε συμβουλές εξαγνισμού. Αυτός αρνήθηκε, γιατί ήταν τόσα πολλά και τόσο αποτρόπαια τα εγκλήματά του, που δεν έπαιρναν συγχώρεση, και ο Κωνσταντίνος διέταξε να τον εκτελέσουν.

Οι ιεροφάντες που ακολούθησαν τον Σώπατρο αρνήθηκαν και αυτοί να τον απαλλάξουν από τις τύψεις του, γιατί δεν υπήρχε καθαρμός για τέτοια και τόσα πολλά εγκλήματα. Δόθηκε εντολή και εκτελέστηκαν και αυτοί. 

[(Σωζόμενος 400-450) και Ευνάπιος (346-414)].

Ο Σώπατρος ήταν ευνοούμενος καταρχάς του Μ. Κωνσταντίνου και εκείνος ο οποίος διηύθυνε την τελετή του "πολισμού" δηλαδή της θεμελίωσης - ιδρύσεως της Κωνσταντινούπολης στις 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ του 324.

Τώρα η ΓΕΛΟΙΑ συκοφαντία κατά του Σώπατρου. ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ!!!

Με ειδικό αυτοκρατορικό διάταγμα σταυρώνονται ως τάχα… υπαίτιοι της κακής συγκομιδής (…) εκείνου του έτους (335) όλοι οι «μάγοι και μάντεις», και ανάμεσά τους μαρτυρεί ο Νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σώπατρος εξ Απαμείας, μαθητής του Ιαμβλίχου, ο οποίος είχε συγκεντρώσει επάνω του το μίσος όλων των χριστιανών αυλικών.

Οι χριστιανοί τον κατηγόρησαν ότι "έδεσε" τους ανέμους με συνέπεια να μην πλεύσουν τα πλοία στην Κωνσταντινούπολη και έτσι να υπάρξει έλλειψη σίτου (από την Αίγυπτο) και λιμός.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Ευνάπιου (Ο Ευνάπιος(346 - 414) ήταν Έλληνας φιλόσοφος της νεοπλατωνικής Περγαμηνής σχολής), η συκοφαντία προήλθε από τον  Αβλάβιο έπαρχο της βασιλικής αυλής και φανατικό χριστιανό, τον οποίο μάλιστα άφησε o Μ. Κωνσταντίνος ως κηδεμόνα στους γιους του (ο Αβλάβιος μετά τον θάνατο του Μ. Κωνσταντίνου, έχασε την εύνοια που είχε στην αυτοκρατορική αυλή και προτίμησε να αποσυρθεί στα κτήματά του στη Βιθυνία. Ωστόσο, ο διάδοχος του Μ. Κωνσταντίνου, Κωνστάντιος, τον έκρινε λίαν επίφοβο και διέταξε να δολοφονηθεί το 338).

ΕΤΣΙ, Ο ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΣΩΠΑΤΡΟΣ, ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΘΕΙΣ «ΕΠΙ ΜΑΓΕΙΑ» ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ.

ΕΙΚΟΝΑ: Η Αρχαία πόλη της Απάμειας στην Συρία, η μεγάλη λεωφόρος της πόλεως. Στην όχθη του ποταμού Ορόντη της Συρίας βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας πόλης, της Απάμειας. 

Το -300 η πόλη ιδρύθηκε από τον Στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σέλευκο Νικάτορα ο οποίος με το όνομα Απάμεια, τίμησε τη γυναίκα του Απάμα.
Η Απάμεια είναι η πατρίδα του Έλληνα νεοπλατωνικού φιλοσόφου Σώπατρου.

1 σχόλιο:

Σείριος είπε...

Ο νεοπλατωνιστής φιλόσοφος Σώπατρος γεννήθηκε στη Απάμεια της Συρίας τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Υπήρξε μαθητής του Ιάμβλιχου, κύριου εκπρόσωπου της Νεοπλατωνικής, Συριακής λεγόμενης, Σχολής. 

Μετά τον θάνατο του δασκάλου του το 330 μ.Χ., ο  Σώπατρος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνδέθηκε   φιλικά με τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος τον όρισε μάλιστα επόπτη των τελετών «πολισμού», δηλαδή της θεμελίωσης και της ίδρυσης της Κωνσταντινούπολης (8 Νοεμβρίου 324).

Ο Σώπατρος συγκέντρωσε στο πρόσωπό του, ως ήταν φυσικό, το μίσος των χριστιανών αυλικών.
‘Ετσι συκοφαντήθηκε με τη ΓΕΛΟΙΑ κατηγορία ότι με τις μαγικές παρεμβάσεις του «έδεσε» τους  νοτιάδες  με συνέπεια να μην πλεύσουν στην Κωνσταντινούπολη τα προερχόμενα από την Αίγυπτο πλοία με φορτίο σίτου και να προκληθεί λιμός στη Βασιλεύουσα.

΄Εργα του αναφέρονται: «Περί προνοίας» και «Περί τῶν παρ΄ἀξίαν εὐπραγούντων ἢ δυσπραγούντων».


https://ngradio.gr/blog/foivos-piompinos-blog/poios-itan-o-sopatros-o-apameys/94042/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου