Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Η Παραδημή Κομοτηνής κατοικείται και καλλιεργείται από… το 6.300πΧ!

Ερευνητικό πρόγραμμα φέρνει στο «φως» ενδιαφέροντα ιστορικά δεδομένα για τη ζωή στη Θράκη 8.500 χρόνια πριν το σήμερα

Ο αρχαιότερος οικισμός της Θράκης είναι… η Παραδημή της Ροδόπης, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που «φωτίζουν» το πολύ μακρινό παρελθόν του τόπου μας και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 36ης ετήσιας αρχαιολογικής συνάντησης για το έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και τα βασικά συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος MapFarm με τίτλο «Χαρτογραφώντας τους πρώιμους γεωργούς στη Θράκη», στο οποίο συμμετείχαν οι: Ντ. Ούρεμ-Κώτσου, Α. Σαρρής, Ν. Παπαδόπουλος, Κ. Βουβαλίδης, Γ. Μανιάτης, Χ. Καραδήμα, Μ. Χρυσάφη, Δ. Μάτσας, Α. Μουσιώνη, Μ. Κουτσουμανής, Σ. Κώτσος, Δ. Σκουλαρίκη, Κ. Σγουρόπουλος, Γ. Πολυμέρης, Π. Χρυσαφάκογλου, Δ. Οικονόμου, Σ. Δοάνη, Ι. Χρόνης.

Σημάδια πρώιμης οργανωμένης ανθρώπινης ζωής και στη Νέα Σάντα  

Το πεδίο έρευνας στη Ροδόπη
Στη Ροδόπη ερευνήθηκαν οι περιοχές Παραδημή, Κρωβύλη, Αμάραντα, Μαρώνεια, Φανάρι, Νέα Σάντα και Υφαντές, με τα συμπεράσματα να δείχνουν ως αρχαιότερες περιοχές την Παραδημή (με τούμπα) και τη Νέα Σάντα (επίπεδος οικισμός).

Όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα, μάλιστα, η Παραδημή φαίνεται να είναι ο αρχαιότερος οικισμός που ανακαλύφτηκε ως τώρα στη Θράκη, υποδεικνύοντας την παρουσία των πρώιμων αγροτών στην περιοχή ήδη ίσως από το 6.300 πΧ! Πιο συγκεκριμένα, η ραδιοχρονολόγηση του δείγματος από τον κεντρικό πυρήνα δείχνει ότι ο οικισμός ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό της 7ης χιλιετίας.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η ραδιοχρονολόγηση δύο οικισμών, της τούμπας του Φαναρίου και των Υφαντών, έδωσαν στοιχεία μόνο για την κατοίκηση κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού. Σε άλλα συμπεράσματα οι περισσότεροι νεολιθικοί οικισμοί που μελετήθηκαν περικλείονταν με τάφρο (μία ή περισσότερες) είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου.

Το τριετές ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), υπό την αιγίδα πολλών επιστημονικών-ακαδημαϊκών φορέων, μεταξύ των οποίων το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Διονύσης Βοργιάς

Περισσότερα: https://xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου