Επίσημη μέρα των Ανθεστηρίων ήταν η 12η του μήνα που λεγόταν Xόες. H γιορτή όμως άρχιζε την προηγούμενη ημέρα. Η πρώτη μέρα ονομαζόταν Πιθοίγια μέρα κατά την οποία άνοιγαν τους πίθους του νέου κρασιού. Συνήθιζαν να φέρνουν το πρώτο κρασί στο εν Λίμναις ιερό του Διονύσου που βρισκόταν ή στα δυτικά της Aκρόπολης μεταξύ Aρείου Πάγου και Πνύκας ή στα νότια της Aκρόπολης προς τον Iλισό και να κάνουν σπονδές έξω από το κλειστό ιερό του θεού, προς τιμή του ευχόμενοι να καταναλώσουν αίσια την καινούρια παραγωγή.
Η σύζυγος του Άρχοντος Βασιλέως τελούσε στο «εν Λίμναις» Ιερό του Διονύσου, Θυσίες και τελετές. Το Ιερό άνοιγε μόνο μια φορά το χρόνο, τη νύκτα της 12ης Ανθεστηριώνος, για την τέλεση των εκεί Γυναικείων Μυστηρίων, όπου απαγορευόταν η παρουσία ανδρών.
Οι
γυναίκες εξαγνίζονταν με αέρα, νερό και
φωτιά και φορούσαν δέρματα ελαφιού ή
πάνθηρα. Οι Ιεροπραξίες άρχιζαν με θυσία
χοίρου και τελεστής ήταν μία Ιεροφάντις
μαζί με 14 Ιέρειες που ονομάζονταν
«Γεραραί» (σεβάσμιες).
Οι Ιέρειες
έδιναν και αυτές τον όρκο της αγαμίας
των Ιερουργών και υπόσχονταν, πως θα
τελούν προς τιμή του Διονύσου τα
«Θεοίνια», τη γιορτή του Θεού Οίνου και
τα «Ιοβάκχεια».
Μπροστά στην Ιεροφάντιδα η σύζυγος του Άρχοντος Βασιλέως, πρόσφερε θυσία στον Διόνυσο για την ευημερία της πόλεως. Η Τρίτη μέρα των Ανθεστηρίων ήταν αφιερωμένη στους νεκρούς, και ονομάζονταν «Χύτροι», επειδή την ημέρα προσφέρονταν αγγεία με άνθη, μαγειρεμένα λαχανικά και πανσπερμία σιτηρών. Η πανσπερμία προσφέρονταν στους νεκρούς. Μέσω του Ψυχοπομπού Ερμού γινόταν η ανάκληση των νεκρών, και η αναπαράσταση τους γινόταν φορώντας μάσκες, και χορεύοντας έξαλλα.
Δημήτριος Λουκάτος - «Πασχαλινά και της Ανοιξης»
ellas2.wordpress.com/ , creteisland.gr/
---------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου