Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΠΕΡΙ ΜΑΝΤΕΙΩΝ

Αναλογιζόμενος πόσο μεγάλες υπηρεσίες προσέφερε στους Έλληνες, προ τριών χιλιάδων ετών το Μαντείο των Δελφών, κατά τους πολέμους, τις επιδημίες και τη δημιουργία νέων πόλεων, θα ήταν αμάρτημα να μην αποδώσουμε την εύρεση και τη δημιουργία αυτού στη θεία Πρόνοια, αλλά στην τύχη και τις τυφλές συμπτώσεις. Πλούταρχος 

Ο Αμέλιος (3ος αι. Νεοπλατωνικός φιλόσοφος, ο σπουδαιότερος μαθητής και συνεργάτης του Πλωτίνου) ρώτησε το Μαντείο των Δελφών μετά τον θάνατο του Πλωτίνου, που πήγε η ψυχή του και πήρε στην απάντηση εγκώμιο για τον φιλόσοφο και την βεβαίωση ότι ο Πλωτίνος είχε ήδη γίνει δαίμων.

Ο Τίμαρχος πήρε στο Τροφώνιο Μαντείο την πληροφορία, ότι το δαιμόνιο του Σωκράτους, ήταν η ίδια η ψυχή του Σωκράτους (Πλούταρχος - Περί του Σωκράτους δαιμονίου)

Απίστευτη είναι η ταχύτητα με την οποία τα Μαντεία ειδοποιούντο για τα σπουδαία συμβάντα. Αν δεν θέλουμε να αμφιβάλουμε για την αλήθεια των πολυάριθμων αυτών ειδήσεων, πρέπει να εξηγήσουμε το θαύμα με την παρασκευή κάποιου είδους τηλέγραφου.

Με φροντίδα του Θ. Λεφάκη του επονομαζόμενου Δόμινου, συγγραφέα της εμβληματικής μελέτης Περί Ελευσινίων Μυστηρίων και Μαντείων το 1896.

Το βιβλίο χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και είναι αθησαύριστο, αφού δεν υπάρχει ούτε στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Διατίθεται ελευθέρως σε όσους μελετητές της εσωτερικής οδού επιθυμούν να το διαβάσουν. https://www.tetraktys.gr/article.php?id=97&lang=el

------------------------------------------------

Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΜΟΥΣ

«ΈΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ…» Γ. Σεφέρης 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου