Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Ο Φράγκικος πύργος της Ακρόπολης

Ο Φραγκικός Πύργος ήταν κτίσμα στην Ακρόπολη των Αθηνών και βρίσκονταν χτισμένος επάνω στον στυλοβάτη της νότιας πτέρυγας των Προπυλαίων, απέναντι από τον ναό της Αθηνάς Νίκης. Από τον πύργο αυτόν ήταν δυνατό να κατοπτεύονται η θάλασσα και οι δρόμοι της Αθήνας. Έμεινε για αιώνες εκεί, αντικαθιστώντας οπτικά το προϋπάρχον άγαλμα της Αθηνάς και κατεδαφίστηκε το 1874.

Κατασκευάστηκε από τους Φράγκους μετά τις σταυροφορίες καθώς κατέκτησαν την Αθήνα πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων και μετατραπεί σε αποθήκη αλατιού και τόπος φυλάκισης και βασανιστηρίων.

Ο πύργος ήταν ένα τετράγωνο, καθ' όλο το ύψος ισοπαχές κτίσμα, έχοντας μόνο μια είσοδο από δυτικά, και μια εσωτερική ξύλινη σκάλα. Είχε ύψος 26 μέτρα, μήκος 8,7 και πλάτος 7,8 μέτρα, ενώ οι τοίχοι του είχαν πάχος 1,75 μέτρο στη βάση του. Αρχιτεκτονικά ήταν ακριβώς όμοιος με τους φραγκικούς πύργους της Βενετίας. Ήταν οικοδομημένος από πώρινους λίθους και μερικά πεντελικά μάρμαρα. Κατά την οικοδόμησή του, ο μεν Ναός Αθηνάς Νίκης δεν είχε πειραχτεί, αλλά είχε καταστραφεί ή εγκτιστεί μέρος της πτέρυγας των Προπυλαίων και έγινε χρήση μαρμάρων της.

Ο πύργος κατεδαφίστηκε το 1874, ως μέρος της προσπάθειας καθαρίσματος του Ιερού βράχου της Ακροπόλεως από μετακλασικά κτίρια, ένα έργο που καθοδηγήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν. 

Αυτό προκάλεσε έντονη κριτική τη περίοδο εκείνη.

O Γάλλος ρομαντικός ποιητής, ΘεόφιλοςΓκωτιέ : Η καταστροφή ενός τόσο «αναπόσπαστου τμήματος του αθηναϊκού ορίζοντα», και ο Βρετανικής καταγωγής Μεσαιωνολόγος ΟυίλιαμΜίλερ  αργότερα αποκάλεσε τη πράξη αυτή «πράξη βανδαλισμού ανάξια κάθε λαού που είναι διαποτισμένος από τη συνέχεια της ιστορίας». (.....)

Η Ακρόπολη το 1872, με τον πύργο σε εμφανή θέση 

Περισσότερα: https://el.wikipedia.org/ , The Archaeologist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου