Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Η ΕΛΛΗΝIΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛHΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝIΟΥ ΜΑΡIΑ ΠΟΛYΖΟΥ EΤΡΕΧΕ ΕΠI ΜIΑ ΕΒΔΟΜAΔΑ ΔΙΑΝYΟΝΤΑΣ ΑΠOΣΤΑΣΗ 542 ΧΛΜ.

Ξεκίνησε να τρέχει φορώντας τα παπούτσια της. Νο 39. Χθες το βράδυ τερμάτισε φορώντας τα παπούτσια του συζύγου της. Νο 41. Από την προηγούμενη Δευτέρα το πρωί μέχρι χθες το βράδυ, μια εβδομάδα μετά, από την Αθήνα στη Σπάρτη και από τη Σπάρτη ως τον Τύμβο του Μαραθώνα, από άσφαλτο σε χωματόδρομους και από μονοπάτια σε κατσάβραχα τα πόδια της είχαν πια πρηστεί.

Η
ΜαρIα ΠολYζου, η υπερμαραθωνοδρόμος για πρώτη (και τελευταία, όπως λέει, φορά στη ζωή της) αθλήτρια, ήπιε εκατοντάδες λίτρα νερού. Αναγκάστηκε να φορέσει δύο νούμερα μεγαλύτερο παπούτσι, από 39 σε 41, επειδή πρήστηκαν τα πόδια της. Εχασε κιλά. Κοιμήθηκε συνολικά λιγότερα από δέκα ώρες σε μια εβδομάδα. Ταλαιπωρήθηκε από πυρετό για τρεις ημέρες αλλά δεν σταμάτησε να τρέχει. Και τελικά, κατάκοπη αλλά ικανοποιημένη, στα 42 της χρόνια, κέρδισε το στοίχημα με τα ανθρώπινα όρια και τον εαυτό της. «Πήγα από τη ζωή στον θάνατο και γύρισα πίσω» είπε κάποια στιγμή στον άνδρα της που βρισκόταν εποχούμενος δίπλα της σε όλη τη διαδρομή.

Από χθες το βράδυ είναι η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να τερματίσει τη διαδρομή που είναι γνωστή ως
«άθλος του Φειδιππίδη», το διπλό «Σπάρταθλο», και περιλαμβάνει απόσταση 542 χιλιομέτρων από την Αθήνα ως τη Σπάρτη και επιστροφή με τελική κατάληξη τον Τύμβο του Μαραθώνα. « Μόλις τερματίσω θέλω να δω την κόρη μου και να κοιμηθώ » ήταν τα λόγια της βαλκανιονίκη μαραθωνοδρόμου λίγες ώρες πριν φθάσει στον σημείο του τερματισμού. Για την πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδας στον μαραθώνιο δρόμο ήταν η πρώτη φορά που έτρεχε μεγαλύτερη απόσταση από τη διαδρομή των 42.195 μέτρων, χωρίς μάλιστα η προετοιμασία της για τον συγκεκριμένο αγώνα να είναι αυτή που απαιτείται. «Για μένα η Πολύζου είναι φαινόμενο,είναι ζήτημα να είχε κάνειδέκα προπονήσεις, το ότι κατάφερε να τερματίσει δείχνει τι αθλήτρια είναι» δηλώνει ο κ.Παναγιώτης Σκούλης, βετεράνος υπερμαραθωνοδρόμος ο ίδιος, που συνόδευε και συμβούλευε τη 42χρονη σε όλη τη διαδρομή. «Πιστεύω πως για να πετύχεις ένα τέτοιο κατόρθωμα, δεν μετρά τόσο η σωματική όσο η ψυχική προετοιμασία, στη διάρκεια του δρόμου, ταξίδεψα από τη ζωή στον θάνατο, πολλές φορές, δεν υπήρχε όμως περίπτωση να σταματήσω όσο είχα τις αισθήσεις μου. Αυτό θα συνέβαινε μόνο άμα έπεφτα σε κώμα και με μεταφέρανε οι άλλοι σε κάποιο νοσοκομείο», υπογραμμίζει η κυρία Πολύζου.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=346654&dt=03/08/2010

Βίντεο:http://www.youtube.com/watch?v=sZyPHNImL4c&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου