Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η ΓΥΝΑΙΚΑ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΣΕΛΕΥΚΙΔΩΝ

Αντίοχος και Στρατονίκη
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, το -280 ο Αντίοχος ερωτεύτηκε τρελά τη γυναίκα τού πατέρα του, Στρατονίκη, που ήταν κόρη τού Δημήτριου τού Πολιορκητή. Ο πατέρας του, Σέλευκος Α΄, ήταν βασιλιάς των Σελευκιδών. Ο Αντίοχος υπέφερε από τον ερωτά του. Σταμάτησε να τρώει και να πίνει, δεν ήθελε πλέον τη ζωή του και προσπαθούσε να πείσει το γιατρό του, ότι είναι άρρωστος. Εκείνος όμως, γρήγορα κατάλαβε, ότι υπέφερε από έρωτα. Ο γιατρός καθόταν όλη την ημέρα στο δωμάτιο τού υποτιθέμενου αρρώστου, για να δει πώς αντιδρά στούς επισκέπτες. Μόλις εμφανίστηκε η Στρατονίκη, κοκκίνισε κι άρχισε να τραυλίζει φοβερά. Είχε όλα τα συμπτώματα τού ερωτευμένου.
Ο βασιλιάς ήθελε να μάθει τί δεν πήγαινε καλά με το γιο του και ο γιατρός τού είπε, ότι ο γιος του υπέφερε από έναν έρωτα, που θα έμενε ανεκπλήρωτος. Αυτό είναι αδύνατο, είπε ο βασιλιάς. Ο γιατρός εξήγησε, ότι ο Αντίοχος ποθούσε τη γυναίκα τού πατέρα του. Αδύνατον!
Ο Σέλευκος έκλαψε από συγκίνηση και έδωσε τη γυναίκα του στο γιο του. Έτσι λοιπόν, όταν ο Αντίοχος έγινε τελικά βασιλιάς των Σελευκιδών, είχε στο πλευρό του τη Στρατονίκη, που ήταν ήδη και παλιότερα βασίλισσα.
Πλούταρχος, Βίος Δημήτρ. 38                          Πηγή: Ελεύθερη Έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου