Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

«ΑΜΜΕΣ ΔΕ Γ’ ΕΣΟΜΕΘΑ ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ»

Οι περισσότεροι από τους φίλους το γνωρίζουν, ίσως όμως μερικοί να μην γνωρίζουν πότε λέγονταν και από ποιους. Αλλά και τον σκοπό που εξυπηρετούσε αυτή η έκφραση της νεολαίας των Λακεδαιμονίων.

Οι άνδρες των Λακεδαιμονίων είναι γνωστό ότι είχαν αναλάβει την άμυνα, και ευρίσκονταν σε διαρκή στρατιωτική εκπαίδευση . και η νεολαία προετοιμάζονταν για τον ίδιο λόγο.

Για να τονώσουν το ηθικό των ανδρών, και για να είναι πιο ικανοί πολεμιστές στις διάφορες γιορτές που τελούνταν οργάνωναν και το χορό των Ανδρών.

Πρώτοι οι γέροντες άρχιζαν το χορό. Και έβρισκαν την ευκαιρία να καυχηθούν για τα κατορθώματα τους όταν ήταν νέοι. Μέσα από τους στοίχους που τραγουδούσαν ξεχώριζε το «Άμμες ποκ’ ήμες άλκιμοι νέοι» (Εμείς υπήρξαμε κάποτε ρωμαλέοι και ισχυροί νέοι).

Στη συνέχεια οι Άνδρες τραγουδούσαν τους παρακάτω στοίχους «Άμμες δε γ΄ειμεν, αι δε λης πείραν λάβε» (Εμείς όμως είμαστε τώρα και αν θέλεις έλα να δοκιμάσεις).

Το χορό έκλιναν οι νεολαίοι τραγουδώντας τους παρακάτω στοίχους «Άμμες δε γ΄ εσόμεθα πολλώ κάρρονες» (Εμείς, όμως, θα γίνουμε πολύ καλύτεροι). 

Σε αυτόν τον τελευταίο στοίχο θα σταθώ που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ βλέπω ότι ο συντάκτης του στοίχου είχε στο μυαλό του ότι πρέπει να δώσει στην νεολαία το βασικότερο σκοπό της ζωής τους, δηλαδή να γίνουν πολύ καλύτεροι από τους πατεράδες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόοδο, σε όλους τους τομείς που η νεολαία θα προσπαθήσει να είναι καλύτερη. Με αυτή τη λογική δρούσαν οι Αρχαίοι πρόγονοι μας και δημιούργησαν το αρχαίο θαύμα.

Μέχρι που οι χριστιανοπατέρες τους επέβαλαν τον χριστιανισμό, και τους έλεγαν «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι».

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ιωαννης Θεοδωροπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου