Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ «ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ»

Σαν τον λέοντα της Αμφίπολης έχουν τρία λιοντάρια στον πλανήτη. Το ένα είναι της Χαιρώνειας ελαφρώς διαφορετικό με ελαφρά στροφή δηλαδή της κεφαλής του αριστερά, και το άλλο είναι το λιοντάρι στα Εκβάτανα. Είναι και αυτό 5,5μ ύψος, είναι μονολιθικό βρέθηκε επίσης κοντά σε πύργο, επιπλέον γύρω του υπήρχαν κομμάτια (βλέπουμε δηλαδή μια ανάλογη κατάσταση εύρεσης) και αυτό ειδικά το λιοντάρι είναι μεγάλης σημασίας γιατί είναι αυτό που μοιάζει περισσότερο σε μέγεθος με το λιοντάρι της Αμφίπολης.

Το λιοντάρι της Αμφίπολης, το λιοντάρι στα Εκβάτανα και της Χαιρώνειας έχουν ένα κοινό σύστημα αναφοράς.

Η χρήση τους ήταν για τον ίδιο σκοπό.

Της Χαιρώνειας λέμε ότι είναι στον τάφο των Θηβαίων, για της Αμφίπολης υπάρχουν πάρα πολλές ερμηνείες όμως το λιοντάρι στα Εκβάτανα ήταν σίγουρα για τον Ηφαιστίωνα.

Διότι στα Εκβάτανα το μόνο γεγονός το οποίο ορίζει την τιμή του Αλεξάνδρου είναι ότι εκεί πέθανε ο Ηφαιστίων.

Ο Ηφαιστίων πέθανε και μεταφέρθηκε η σορός του στην Βαβυλώνα.

Ίσως το λιοντάρι εκφράζει την δευτερογενή ταφή, την μεταφορά δηλαδή των οστών από ένα σημείο σε ένα άλλο.
Από το σημείο του θανάτου σε ένα άλλο σημείο δευτερογενούς ταφής .

Γνωρίζουμε ότι ο Φίλιππος Β' μετά την μάχη της Χαιρώνειας λέγεται ότι μετέφερε τα οστά του Λίνου, του αδελφού του Ορφέως και τα πήγε στην Αμφίπολη για να εξευμενίσει τους Θράκες. Όπως ακριβώς είχε κάνει πριν ο Άγνων ο οποίος μετέφερε τα οστά του Ρήσου, πάλι για να εξευμενίσει τους Θράκες, όταν ίδρυσε την Αμφίπολη.

Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο αναφοράς στα λιοντάρια λοιπόν, όπως υπάρχει και στο λιοντάρι του Πειραιά όμως έχει ανάλογη στάση και το οποίο ξέρουμε ότι σχετίζεται είτε με τον τάφο του Θεμιστοκλή, ο οποίος αρχικά είχε ταφεί στην Μαγνησία του Μαιάνδρου στην Μ. Ασία και η σωρός του επέστρεψε στον Πειραιά, πράγμα που σημαίνει ότι πάλι έχουμε μεταφορά οστών και δευτερογενή ταφή μεγάλου ήρωα νεκρού, ο οποίος λατρεύεται.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι λέοντες σε επίπεδο θεώρησης μάλλον ήταν για να προσδιορίσουν την θέση μιας δευτερογενούς ταφής, δηλαδή όπως είπαμε, την μεταφορά της σορού από ένα σημείο σε ένα άλλο.

Μιας λατρείας νεκρού που ΕΧΕΙ ΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ.

Είθε ο πρώτος των Ελλήνων να αναπαύεται στην Αμφίπολη....

Amfipoli News

-----------------------------------------

O ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ (Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ #2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου