Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το μετέωρο –κατά τα φαινόμενα- που έγινε αντιληπτό χθες το βράδυ πάνω από τη Θεσσαλία μέχρι και τη Βόρειο Ελλάδα, - όπως αναφέρουμε και σχετικά σε άλλη είδηση στο defencenet.gr-  διαλύθηκε πάνω από τη Σερβία ή συγκρούστηκε με το έδαφος εάν επρόκειτο για μετεωρίτη.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο Σέρβος αστροφυσικός Milan Jeličić του ινστιτούτου αστροφυσικής της Σερβίας Ruđer Bošković Astronomical Society σημειώνοντας πως το έντονα αυτό φωτεινό αντικείμενο θεάθηκε και στο νυκτερινό ουρανό της χώρας του. Επιπρόσθετα το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε πως στην πόλη Vranje μια φωτεινή μπάλα έγινε αντιληπτή από πολλούς κατοίκους της πόλης στο ουρανό στις 19:32 τοπική ώρα αλλά και σε αρκετές ακόμη πόλεις στη Νότια Σερβία. Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες κατοίκων το φωτεινό αντικείμενο ταξίδευε με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα διασχίζοντας τον ουρανό λίγο πριν ακουστεί μια μεγάλη έκρηξη.
Έτσι η πιθανότερη εξήγηση για το φαινόμενο που θεάθηκε σε Ελλάδα και Σερβία είναι να επρόκειτο για κάποιο μετέωρο και το οποίο διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα από την τριβή πριν συγκρουστεί στο έδαφος. Αυτό γιατί δεν υπάρχουν πληροφορίες από τη Σερβία για κάποιο σημείο πτώσης εάν επρόκειτο για μετεωρίτη. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε προέρχεται από Σερβική πηγή και απεικονίζει το αντικείμενο που αναστάτωσε τόσο τους κατοίκους της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας όσο και αυτούς της νότιας Σερβίας.
__________________
Σχόλιο: Θα περιμένουμε και ίσως υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες όπως συνέβη με το φαινόμενο στις 3 και 20 Ιουλίου του 2003, για όποιους θυμούνται. Και τότε μετεωρίτης μας είπαν ότι είναι… Οι μετεωρίτες απ’ όσο ξέρουμε εισέρχονται στην ατμόσφαιρα σε γωνία 45ο και δεν κάνουν ελεγχόμενη πορεία διασχίζοντας όλη την Ελλάδα από Ελευσίνα, Εύβοια, Σποράδες, Δράμα, έως Δωδώνη, όπως έκανε αυτό του 2003. Φυσικά η ερμηνεία μετέωρο, μετεωρίτης, ή ήταν ο πλανήτης Αφροδίτη σε άλλες περιπτώσεις κλπ,  είναι ερμηνείες συνηθισμένες έως κουραστικές. Και για το χθεσινό έχουμε τις επιφυλάξεις μας για την πιθανότερη εξήγηση (μετέωρο) που δόθηκε και βέβαια δεν περιμέναμε να πουν και κάτι άλλο, αφού είναι η ίδια ερμηνεία για όλες τις περιπτώσεις.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΣΕΙΡΙΕ, ΔΛΔ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙς ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ? ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΚΑΤΩ ΜΕΤΑ ΣΑΝ ΣΚΟΝΗ? Η ΕΠΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ? Η ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ?

Σείριος είπε...

Καλημέρα φίλε μου και σε εσένα.

Δεν είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα τι ήταν. Μπορεί να ήταν οτιδήποτε.

Όσο για την έκρηξη, για να πιστοποιηθεί ότι προήλθε από την πτώση, θα πρέπει να βρεθούν και σημάδια πρόσκρουσης στο έδαφος. Αλλά όπως λέει το δημοσίευμα, δεν υπάρχουν πληροφορίες από τη Σερβία για κάποιο σημείο πτώσης.

Επίσης επίτηδες χρωμάτισα με κόκκινο χρώμα τις λέξεις «διασχίζοντας τον ουρανό».
Οι μετεωρίτες όπως είναι γνωστό πέφτουν με γωνία 45 μοιρών και δεν διασχίζουν τον ουρανό από την Θεσσαλία μέχρι την Σερβία. Ούτε κάνουν ελεγχόμενη διαδρομή όπως αναφέρω στο σχόλιο για παλαιότερο περιστατικό.

Έκρηξη μπορεί βέβαια να προκληθεί από πτώση αντικειμένου, αλλά πληροφοριακά αναφέρω ότι μπορεί να προκληθεί και όταν πραγματοποιείται διάνοιξη διαύλου για έλευση, ή αποχώρηση…... Όσοι ασχολούνται γνωρίζουν τι λέω.

Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει εδώ. Πάρτε το ως παράδειγμα.

http://www.youtube.com/watch?v=Hfy2JMcyMyA&feature=fvw


Παρ’ όλα αυτά επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε αυθαίρετα να πούμε τι ήταν. Και ούτε θα μας απασχολήσει άλλο.

Ο κύριος λόγος που έβαλα την ανάρτηση, ήταν να σχολιάσω την καθιερωμένη πλέον ερμηνεία από τα μέσα και τους ειδικούς, για κάθε τέτοιο φαινόμενο.

Ανώνυμος είπε...

χιλιαδες μετεωριτες σε χιλιαδες μεγεθη και με χιλιαδες γωνιες και τροχιες μπαινουν καθε μερα στην ατμοσφαιρα της γης, ειναι φυσιολογικοτατο, απο οτι ειχα δει σε ενα ντοκυμαντερ μερικοι απο αυτους εκρυγνεινται στην ατμοσφαιρα πριν φτασουν στο εδαφος οπως εγινε στην Τουνγκούσκα.
Ας μη μεγαλοποιουμε πραγματα.
Δημητρης.

υγ πολυ ομορφο μπλογκ ευγε.

Σείριος είπε...

Φίλε Δημήτρη δεκτό. Δεν μεγαλοποίησα κάτι. Το παραπάνω σχόλιο μου είναι νομίζω ξεκάθαρο.

Πρέπει να διευκρινίσω άλλη μια φορά τον λόγο για τον οποίον έβαλα την συγκεκριμένη ανάρτηση. Μπορεί να ήταν μετεωρίτης. Καμία αντίρρηση. Αλλά και αν ακόμη δεν ήταν, πάλι μετεωρίτης θα έλεγαν.

Εκεί εστιάζω.

Οι επιστήμονες είναι ίδιοι σε όλες τις εποχές. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο γάλλος χημικός Λαβουαζιέ, κορυφαία αυθεντία στης εποχής του, όταν δήλωνε στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών:
«ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΡΑΧΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ».

Μερικοί Έλληνες επιστήμονες σήμερα , διατυπώνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το δικό τους δόγμα:

«ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΗ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΔΙΣΚΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΔΙΣΚΟΙ».

Γι αυτό σου λέω…

Σείριος είπε...

... και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Ανώνυμος είπε...

Δημητρης
σωστο κι αυτο, ειναι κακο να μην αφηνουμε ενα παραθυρακι του μυαλου μας ανοιχτο.
Ειχα την τυχη να δω ενα μεγαλο μετεωρο 15 χρονια πριν και ακομα το θυμαμαι ειναι ενα απο τα θεαματικοτερα πραγματα που μπορεις να δεις στη ζωη σου.
Ερρωσθε

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου