Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

30 Νοεμβρίου 1942 Tο Υποβρύχιο 'ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ' βυθίζει φορτηγό πλοίο 6.000 τόνων στην περιοχή της Κρήτης.
 3 Δεκεμβρίου 1912 Η Ναυμαχία της 'ΕΛΛΗΣ', παρά το ομώνυμο ακρωτήριο της εισόδου των Δαρδανελίων. Ναυαρχίδα του Τουρκικού Στόλου το Θωρηκτό 'ΧΑΡΙΕΝΤΙΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣΑΣ'. Ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου το Θωρηκτό 'ΑΒΕΡΩΦ'. Διάρκεια Ναυμαχίας 63 λεπτά.
 9 Δεκεμβρίου 1912 Tο Ελληνικό υποβρύχιο 'ΔΕΛΦΙΝ' (με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στεφ. Παπαρρηγόπουλο) διεξήγαγε την πρώτη τορπιλική επίθεση από υποβρύχιο στον κόσμο, εναντίον του Τουρκικού καταδρομικού "MEDJIDIEH" "MECIDIYE".
 14 Δεκεμβρίου 1942 Το Αντιτορπιλικό 'Β. ΟΛΓΑ' με Κυβερνήτη τον Πχη Γ. Μπλέσσα, βυθίζει στη Βεγγάζη το Ιταλικό Υ/B VARSUER.
 22 Δεκεμβρίου 1940 Το Υποβρύχιο 'ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ' με Κυβερνήτη τον Πχη Μ. Ιατρίδη, αιχμαλωτίζει το πλήρωμα του Ιταλικού 'MOTOR-SHIP ANTOINETTA' στην Αδριατική, από όπου συνέλεξε πληροφορίες για τη νηοπομπή, κατά της οποίας και επετέθη την 24/12/1940.
 24 Δεκεμβρίου 1940 Το Υποβρύχιο 'ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ' με Κυβερνήτη τον Πχη Μ. Ιατρίδη, επετέθη στην είσοδο της Αυλώνας κατά Ιταλικής νηοπομπής δώδεκα (12) εμπορικών πλοίων, προστατευόμενων από έξι (6) Αντιτορπιλικά και βυθίζει το Ιταλικό Εμπορικό 'FIRENZE' 3952ΤΝ, κατάφορτο με Ιταλούς στρατιώτες.
 31 Δεκεμβρίου 1940 Το Υποβρύχιο "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" με Κυβερνήτη τον Πχη Αθ. Σπανίδη, βυθίζει με βολή πυροβόλου του το Ιταλικό πετρελαιοφόρο 'QUINTO' 530 ΤΝ, στην Αδριατική.
 4 Ιανουαρίου 1941 Αντιτορπιλικά του στόλου, εκτελούν την τρίτη επιδρομή στο στενό του ΟΤΡΑΝΤΟ και βομβαρδίζουν τις Ιταλικές θέσεις στο μέτωπο της Αλβανίας.
 5 Ιανουαρίου 1913 O Ελληνικός Στόλος, υπό το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και με επικεφαλής το Θωρηκτό "ΑΒΕΡΩΦ",
καταναυμαχεί τον Τούρκικο Στόλο στη θαλλάσια περιοχή της Λήμνου. Έτσι, ο Ελληνικός Στόλος εξασφάλισε την κυριαρχία στο Αιγαίο, ενώ ο Τούρκικος δεν τόλμησε πια να εξέλθει από τα Στενά του Ελληνοσπόντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου