Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Κατά Ησίοδο ο Ηφαιστος πλάθει με χώμα και  με νερό την Πανδώρα, την πρώτη γυναίκα, που στολίζουν με κάθε καλό οι θεές. Ο  Ερμής της φυτεύει στα στήθη το ψέμα και τα πλάνα λόγια. Μέσα στο κουτί της  περιείχε όλα τα πάθη των ανθρώπων. 
Κατά Πρωταγόρα, οι θεοί έπλασαν τα ζώα από γη και φωτιά.
Ο Επιμηθέας κάνει τη διανομή των δυνάμεων του καθενός, αλλά αφήνει τον άνθρωπο χωρίς δυνάμεις, γι’ αυτό ο Προμηθέας «έκλεψε» από τον Ήφαιστο και την Αθηνά την έντεχνη σοφία και τη φωτιά (=λογική) και τη χάρισε στους ανθρώπους. Προμηθέας και Πανδώρα γεννούν το Δευκαλίωνα και την Πύρρα, τους γενάρχες των ανθρώπων και ειδικά των Ελλήνων. Δευκαλίων και Πύρρα ενθυμίζουν τις μετακατακλυσμιαίες ανθρωπογονίες .
Κατακλυσμός: Ο Προμηθέας συμβουλεύει το Δευκαλίωνα και την Πύρρα να ετοιμάσουν λάρνακα και να κλειστούν μέσα με όλα τα απαραίτητα. Η λάρναξ προσάραξε στον Παρνασσό κι όταν τα νερά αποτραβήχτηκαν ο Δευκαλίων και η Πύρρα παίρνουν πέτρες από τη γη, τις ρίχνουν πίσω τους και γεννιούνται έτσι οι νέοι άνδρες και γυναίκες. Λας= πέτρα, εξ ου και λαός (Πλήθος συμβολισμών).
Κατά το Πλατωνικό Συμπόσιο το ανθρώπινο γένος στην αρχή διακρινόταν σε τρία φύλα, αρσενικό, θηλυκό και μεικτό. Το κάθε σώμα ήταν σφαιρικό και είχε διπλές σειρές από μέλη και όργανα.
Επειδή οι θεοί ήθελαν να περιορίσουν τη δύναμη και αλαζονεία του, έκοψαν το κάθε σώμα στα δυο, και έτσι το κάθε μισό επιθυμεί να επανασυνδεθεί με το άλλο. (Η εξήγηση του Έρωτα ως επανασύνδεσης, «ενότητα- χωρισμός- υπέρβαση».)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου