Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Στην Πολιτεία του Πλάτωνος, ο Σωκράτης και άλλοι εξέχοντες Αθηναίοι και ξένοι συζητούν την σημασία της δικαιοσύνης και εξετάζουν κατά πόσο είναι πιο ευτυχισμένος ένας δίκαιος άνθρωπος από έναν άδικο, κατασκευάζοντας μια φανταστική πολιτεία, την Καλλίπολη, με φιλοσόφους-βασιλείς.
Ο Πλάτωνας χαρακτηριστικά υποστήριζε ότι «όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί».
Εφόσον, στον μύθο του σπηλαίου, έχει περιγραφεί η φυγή από το σπήλαιο των απελευθερωμένων δεσμωτών, των φιλοσόφων, κρίνεται πως μόνο αυτοί είναι κατάλληλοι για τη διακυβέρνηση της Πολιτείας, εφόσον έχουν γνωρίσει τον αληθινό κόσμο των Ιδεών, που φωτίζεται από το Αγαθό.
Όπως ορίζει και το ίδιο το όνομά του, ο Φιλόσοφος-βασιλιάς του Πλάτωνα, αγαπά την σοφία και την αληθινή γνώση, εφόσον γνωρίζει τις Ιδέες.
Στην παρομοίωση της Πολιτείας με καράβι ακυβέρνητο, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να το οδηγήσει στη σωτηρία, γιατί ούτε βλέπει ούτε ακούει, καθώς οι ναύτες φιλονικούν μεταξύ τους.
Ο φιλόσοφος είναι αυτός που έχει την ικανότητα να οδηγήσει σωστά, παρατηρώντας τους ανέμους, τον ουρανό, τα αστέρια κλπ.
Οι ναύτες περιγελούν και αγνοούν τις συνήθειες αυτές, γιατί ποτέ τους δεν έχουν γνωρίσει κάποιον αληθινό φιλόσοφο. Πολιτεία Πλάτωνος
_______________________
[Πολιτική σημαίνει πρόβλεψη, ώστε βλέποντας από πριν τι πρόκειται εκ των πραγμάτων να συμβεί, να προλαβαίνεις και να αποτρέπεις τις συμφορές. Πρόβλεψη γίνεται με την φιλοσοφική σκέψη. Με το ανοιχτό μυαλό, αλλά και με την αγάπη για την πατρίδα. Και ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην γνώση και στην αλήθεια είναι η Φιλοσοφία. Ο Οδυσσέας Ελύτης με την τόση αγάπη του για την Ελλάδα, προέβλεψε- είδε μέσα από την φιλοσοφική του σκέψη, αυτά που οι πολλοί αλλά και οι πολιτικοί ούτε καν υποψιαζόταν (βλέπε παρακάτω ανάρτηση).  
Πολιτική λοιπόν σημαίνει πρόβλεψη. Όχι ρουσφέτια. Ούτε πελατειακές σχέσεις.
Οι πρόγονοί μας, μας άφησαν παρακαταθήκη όλα τα εφόδια και όλη την γνώση και εμείς σήμερα καυχόμαστε ότι έχουμε Δημοκρατία, ενώ (οι περισσότεροι) δεν έχουμε ανοίξει ένα βιβλίο τους, να τους μελετήσουμε και να ανοίξουν τα… μάτια μας. Να δούμε εκείνη την Δημοκρατία και τους νόμους της αλλά και τις δικλίδες ασφαλείας που είχε προς όφελος της Πατρίδος και μετά να τα συγκρίνουμε με την σημερινή κατάσταση.

2 σχόλια:

Σείριος είπε...

Το Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον -5ο αιώνα, δηλαδή τον Χρυσό Αιώνα της Δημοκρατίας της Ελλάδας ΜΑΣ.

Αναφέρεται εδώ η περίπτωση του πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής.

Ο νόμος απαιτούσε τα εξής:
1) Να είναι Έλλην πολίτης.
2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία.
3) Nα ΜΗΝ είναι κίναιδος και
4) Nα καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του κυρίου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.

Εάν τηρούνταν όλα αυτά τότε ο εν λόγω κύριος, μπορούσε να γίνει βουλευτής.

Αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.

Αν δεν έφθανε η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατεί να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.

Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο κύριος αυτός, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα η ποινή ήταν : ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν τα τηρούμε όλα αυτά σήμερα. Δεν θα είμασταν στα χάλια που βρισκόμαστε τώρα.
Α.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου