Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΨΥΧΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ

Ευδαίμονες οι  απαλλαγμένοι από ψεύτικες κατασκευασμένες ανάγκες. Όσοι καλλιεργούν πνεύμα και ψυχή. Όσοι δραπετεύουν και χάνονται σε έναν υπέροχο κόσμο, αυτόν της μαγείας της αναζήτησης.
Όσοι δεν ικανοποιούνται και δεν καλύπτονται από τα κάθε είδους δογματικά στερεότυπα που μας έμαθαν να τα δεχόμαστε ως αληθή και μοναδικά… που δεν συμφωνούν με το «έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε». Όσα βρήκαμε είναι όλα σωστά…;  Μήπως κάποια θα μπορούσαν να είναι αλλιώς; Και πως θα μπορούσε να είναι αυτό το αλλιώς;
Είναι πανέμορφος ο κόσμος της αναζήτησης.  
Ευδαίμονες όσοι έχουν αρωγό την θεά περιέργεια που έμβλημα της έχει την λέξη «γιατί». Όπως οι Ιεροί μας πρόγονοι, οι γεννήτορες του γήινου πολιτισμού, που με την λέξη «γιατί», έδωσαν λογικές και επιστημονικές απαντήσεις σε ότι παρατηρούσαν και σε ότι τους προβλημάτιζε, έτσι και τα σημερινά ανήσυχα πνεύματα δεν μηρυκάζουν έτοιμη τροφή… Διαβάζουν και συγχρόνως μελετούν. Εξετάζουν με λογική και με κριτική σκέψη.
Μόνο το διάβασμα οδηγεί στην γνώση. Αν γνωρίζει κανείς άλλον τρόπο να μου τον πει. Όμως η γνώση μόνη της δεν αρκεί. Μαζί με την γνώση και την καλλιέργεια της Φιλοσοφίας, οδηγούμαστε στο ευ ζήν.
Δεν φιλοσοφεί κανείς παπαγαλίζοντας αναμασώντας και επαναλαμβάνοντας άλλων φιλοσοφίες. Φιλοσοφία είναι η μελέτη και η εφαρμογή της στην καθημερινότητα, στην πράξη. Η Φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής.
Γι αυτό χρησιμοποίησα πιο πάνω την λέξη ευδαίμονες και απέφυγα την λέξη «τυχεροί». Αλλοίμονο αν αφήναμε την ζωή μας στα χέρια της τύχης. Ούτε την λέξη ευτυχισμένοι θα χρησιμοποιούσα ποτέ. Τι είναι ευτυχία; Ευτυχία σημαίνει καλή τύχη. Αλλά ότι συμβαίνει κατά τύχη, είναι πρόσκαιρο.  Ξαναλέω, αλλοίμονο αν αφήναμε την ζωή μας να την καθοδηγεί η τύχη.  
Η ευδαιμονία δεν είναι τυχαίο γεγονός. Για να κατακτηθεί θέλει αγώνα και όταν κατακτηθεί πλέον γίνεται τρόπος ζωής. Δεν σε εγκαταλείπει πια γιατί πηγάζει από το είναι σου, από τον εσωτερικό σου κόσμο και βρίσκεσαι σε μόνιμη σύνδεση με τον Ανώτερο Εαυτό.
Να η συνταγή: Γνώση, ψυχική ηρεμία, βελτίωση της ψυχής, καλύτερος άνθρωπος.
Καλύτερο άνθρωπο δεν σε κάνει το ακριβό αυτοκίνητο, ούτε ο πρώτος αριθμός του λαχείου, ούτε η κοινωνική σου καταξίωση ούτε η εξουσία που ίσως σου δόθηκε ή απέκτησες, ούτε οι πολλές σου κατακτήσεις.
Μια ψυχή εγκλωβισμένη σε πλαστές κατασκευασμένες ανάγκες, είναι μια ψυχή με κομμένα τα φτερά. Το κυνήγι της ύλης όταν γίνεται αυτοσκοπός, δεν αφήνει χώρο για την ανάπτυξη του πνεύματος. Είναι όπως το φως με το σκοτάδι. Κάθε πράγμα στην φύση έχει το αντίθετο του. Όπου υπάρχει το ένα, τα άλλο δεν χωρά, φεύγει. Και το σκοτάδι φεύγει μόνο με την έλευση του φωτός. Έτσι, όπου υπάρχει υλη σε άκρατη μορφή, δεν υπάρχει χώρος για το πνεύμα και την καλλιέργεια του.
Έτσι, ο αφιλοσόφητος άνθρωπος που έχει ως πρώτη προτεραιότητα το χρήμα, την υλη, το κυνήγι των παθών και των ηδονών, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι πέρασε η ζωή του, νοιώθει απόμαχος και στο τέλος δεν κατάλαβε γιατί έζησε.
Αντίθετα ο καλλιεργημένος φιλοσοφημένος, έχει διεξόδους, νοιώθει πλήρης, έχει όσο μπόρεσε στην κατοχή του απαντήσεις, έχει καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα, έχει διαχωρίσει τα απαραίτητα από τα περιττά και τα ουσιώδη από τα ανούσια από καιρό, τα έχει βρει με τον εαυτό του και έχει αποβάλει κατασκευασμένους φόβους ώστε να μην τον βασανίζουν πια στην προχωρημένη ηλικία.
Ο άνθρωπος είναι σαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η ψυχή είναι ο σκληρός δίσκος που όταν αποχωρεί από το υλικό σώμα, εξακολουθεί να περιέχει μέσα της καταγεγραμμένες όλες τις μνήμες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησε κατά την διάρκεια της παραμονής της στην συγκεκριμένη ενσάρκωση. Η άσκηση της Φιλοσοφίας και η ανάπτυξη του πνεύματος έχουν σαν αποτέλεσμα, η ψυχή στην νέα πραγματικότητα να εκπλαγεί λιγότερο. Αν και δεν είναι νέα πραγματικότητα αφού το πέρασμα από τον υλικό στον αιθερικό κόσμο και αντίθετα συμβαίνει χιλιάδες φορές που σκοπό έχει την άνοδο βελτίωση και θέωση της ψυχής αλλά δεν είναι του παρόντος.
Αντίθετα, μια ψυχή που σε όλη την διάρκεια της ένσαρκης ζωής ήταν εγκλωβισμένη στην άβυσσο της ύλης και της πνευματικής αδράνειας, αποχωρώντας από τον υλικό κόσμο αυτομάτως διαγράφονται όλα τα «θέλω» της αφού εκεί η υλη είναι ανύπαρκτη άρα άχρηστη και δεν έχει καμία σημασία. Έτσι, έχει να παρουσιάσει στα Μεγάλα όντα έναν «σκληρό δίσκο» όχι μόνον άδειο αλλά και στιγματισμένο…. αφού ο άκρατος υλισμός μόνο αρνητικά φορτίζει… Το αποτέλεσμα είναι, μετά τον καθαρισμό από τους «ιούς», να «μείνει στην ίδια τάξη για του χρόνου», δηλαδή και στην επόμενη ενσάρκωση στο ίδιο επίπεδο ή και κατώτερο για συνετισμό, χάνοντας την ευκαιρία προβιβασμού.
Συμπέρασμα: Μην αφήνετε την ζωή να πάει χαμένη.
Επιστρέφω όπως άρχισα. Ευδαίμονες λοιπόν όσοι ερευνούν τα ανεξερεύνητα, ψάχνουν τα ανεξιχνίαστα και ελπίζουν τα ανέλπιστα.
Ευδαίμονες όσοι ζουν ταυτόχρονα και σε έναν παράλληλο κόσμο ή εφαπτόμενο με τον υλικό. Αυτός ο παράξενος κόσμος υπάρχει αλλά δεν θα τον βρείτε στις οχλοσυγκεντρώσεις των μαζών. Δεν θα τον βρείτε στα άκαμπτα θωρακισμένα θρησκευτικά, κοινωνικά και επιστημονικά δόγματα. Ούτε στα συμβατικά και κατεστημένα στερεότυπα.
Που υπάρχει; Εσύ που θέλεις να τον βρεις θα τον βρεις μόνος σου. Εσύ που θέλεις, τον βρήκες ήδη. Είναι υπέροχος, γεμάτος απερίγραπτες ομορφιές.
Συνδεθείτε με τον Ανώτερο Εαυτό σας. Αυτά που ψάχνετε δίπλα σας ή ακόμη παραπέρα, σε άλλους ανθρώπους, πρώτα κοιτάξτε μέσα σας και θα τα βρείτε. Από εκεί ξεκινήστε. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας, ξέρουμε τι ζητάμε πια, προσέχουμε τις επιλογές μας και δεν αφήνουμε ξαναλέω την ζωή μας στην τύχη ή (εξίσου τραγικό) να εξαρτάται από άλλους ανθρώπους.
Οι παρωπίδες που σε κάποιους συμφέρει να φοράμε, δεν είναι για τους ελεύθερους ανθρώπους. Ανοίξτε τους  πνευματικούς ορίζοντες σας. Συνδεθείτε με τα Ακασικά Αρχεία. Πλημυρίστε την καρδιά σας με αγάπη. Δημιουργήστε θετικές σκεπτομορφές. Αποφύγετε αρνητικές καταστάσεις και αρνητικούς ανθρώπους. Μη χαρίζετε και μη  σπαταλάτε την ενέργεια σας άσκοπα. Ακολουθήστε την συνείδηση σας, την διαίσθηση σας. Την φωνή της καρδιάς σας. Είναι η συνοδός οντότητα σας που σας συντροφεύει και σας καθοδηγεί, από την στιγμή της σύλληψης μέχρι την ώρα της αποχώρησης σε άλλες διαστάσεις. Αυτό ήταν το δαιμόνιο του Σωκράτη ο οποίος πήρε επαφή μαζί του. Όλοι έχουμε από ένα που μας καθοδηγεί.
Για τυχόν βιώματα και εμπειρίες σας δεν χρωστάτε διαπιστευτήρια σε κανέναν.
Ο κάθε ένας μας είναι μοναδικός. Όλοι το λένε αλλά λίγοι το υποστηρίζουν. Οι πολλοί παρασύρονται από τις μόδες του συρμού.
Φιλοσόφησε. Ο καθένας ήρθε στον κόσμο με κάποιον προορισμό. Βρες τον δικόν σου.  
Η διάρκεια της ζωής μοιάζει με ημερήσια εκδρομή που ο καθένας ενεργεί όπως θέλει, είτε για ευχαρίστηση, είτε για διασκέδαση, και άλλοι για καταστροφή και για ρύπανση. Ελάχιστοι γνωρίζουν τον σκοπό τους.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου