Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΝΥΜΗΔΗΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ

Στις 8 Νοεμβρίου 2020, το διαστημόπλοιο Juno της NASA διέσχισε μια ισχυρή δέσμη ηλεκτρονίων μεταξύ του Δία και του Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία. Οι ερευνητές του Southwest Research Institute στο Τέξας, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Juno, διερεύνησαν την ροή των σωματιδίων που κινείται κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου που συνδέει τον Γανυμήδη με τον Δία, και την σχέση που έχουν με τα σέλαα του δορυφόρου με τα αντίστοιχα στον βόρειο και νότιο πόλο του Δία.

Τα σέλαα του Δία είναι πολύ πιο έντονα από αυτά της Γης, ενώ ο Γανυμήδης είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα που έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο και το δικό του σέλας.

Τα δεδομένα που συνέλλεξε το Juno, από τις εξαιρετικά κοντινές του πτήσεις στον Δία, αποκάλυψαν ότι αυτά τα σέλαα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Η μίνι-μαγνητόσφαιρά του Γανυμήδη, αλληλεπιδρά με την μεγάλη μαγνητόσφαιρα του Δία, δημιουργώντας ροή ηλεκτρονίων κατά μήκος των γραμμών μαγνητικού πεδίου του Δία, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν από το Juno.

Η μαγνητική σχέση Δία-Γανυμήδη θα διερευνηθεί περαιτέρω από αποστολή του Juno, καθώς επίσης και από την επικείμενη αποστολή JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πηγή: https://doi.org/10.1029/2021GL096994(linkis external).

https://physicsgg.me/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου