Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η ενημέρωση από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Όμως, καθώς διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά νέα δεδομένα, πέφτουμε άθελά μας σε αρκετές κινδυνολογικές ειδήσεις.

Λίγες μόνο δραματικές λέξεις στον τίτλο ενός άρθρου φτάνουν για να σπείρουν τον πανικό – ακόμη κι αν οι πληροφορίες μέσα στο κείμενο είναι τελικά σημαντικές. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μην πανικοβληθείτε από τις τρομακτικές ειδήσεις, αφού επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία.

Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές κινδυνολογικές ειδήσεις εκεί έξω;

Σχετίζονται με το κυνήγι των likes, την τηλεθέασης και του κέρδους για τα μέσα. Ένας τίτλος δίνει την πρώτη εντύπωση για το κείμενο που εκπροσωπεί. Είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για το αν θα επιλέξουμε να ακούσουμε ή να διαβάσουμε περισσότερα. Οι ιστοσελίδες λαμβάνουν περισσότερα χρήματα και διαφημίσεις ανάλογα με το πόσα κλικ λαμβάνει μια ιστορία και έτσι χρησιμοποιούν συχνά δραματική ή υπερβολική γλώσσα στον τίτλο για να δελεάσουν τους αναγνώστες.

Το εσωτερικό του άρθρου είναι πιθανό να περιλαμβάνει αρκετές χρήσιμες και πραγματικές πληροφορίες, αλλά ο τίτλος πιθανότατα να εστιάζει σε μια μικρή, αλλά σοκαριστική λεπτομέρεια για να μας ενθαρρύνει να πατήσουμε πάνω του. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ένα χαρακτηριστικό των ψηφιακών ειδήσεων, αλλά δεν αποτελεί νέο «κόλπο».

Το βλέπουμε και στην τηλεόραση, κυρίως με τον τρόπο που ένας δημοσιογράφος παρουσιάζει ένα θέμα, αλλά και με τους τίτλους που συνοδεύουν ένα ρεπορτάζ.

Επειδή ακριβώς το κοινό τέτοιων ειδήσεων είναι τόσο ευρύ, πολλές ιστοσελίδες δημιουργούν επίτηδες τέτοιο περιεχόμενο.

Οι σύντομοι και έντονοι τίτλοι δεν μπορούν εξ ορισμού να αποδώσουν το περιεχόμενο των άρθρων σε σύνθετα ζητήματα.
Έτσι, το κοινό που στρέφεται ειδικά σε πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συχνά αναπαράγει, κοινοποιώντας, τέτοιους τρομακτικούς και παραπλανητικούς συχνά τίτλους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Πώς να διαχειριστούμε τις κινδυνολογικούς τίτλους και να βρούμε αξιόπιστα μέσα

Οι κινδυνολογικοί τίτλοι θέτουν τους πολίτες σε μια συγκρουσιακή θέση. Από τη μία πλευρά, θέλουμε να ενημερωνόμαστε για τις τελευταίες εξελίξεις. Αλλά ο φόβος, ο θυμός και η θλίψη αφού πέσουμε πάνω σε τέτοια άρθρα μπορεί να είναι τόσο έντονα που τελικά να αποφεύγουμε εντελώς να παρακολουθούμε.

Αυτοί οι καταστροφολογικοί και υπερβολικοί τίτλοι δεν πρόκειται να εκλείψουν σύντομα, οπότε είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους διαχείρισής τους. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει είναι να έχουμε στο νου μας ότι ένας τίτλος δεν μπορεί να μας πει όλη την είδηση – αποτελεί συχνά απλώς ένα μικρό κομμάτι ενός πιο περίπλοκου θέματος.

Οι τίτλοι έχουν σκοπό να προσελκύσουν την προσοχή μας και να προκαλέσουν συναίσθημα. Γι’ αυτό είναι καλό να είμαστε λίγο καχύποπτοι στην αρχή. Αν ένας τίτλος ή μια ιστορία ενεργοποιήσει έντονο συναίσθημα, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να τα αποφεύγετε, αλλά αντιθέτως προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε σε ένα πλαίσιο πριν αντιδράσετε. Αναζητήστε να δείτε αν υπάρχουν κι άλλες ιστοσελίδες που αναφέρουν την ίδια είδηση ή ιστορία για να προσδιορίσετε αν υπάρχει αλήθεια σε αυτή. Αν ναι, διαβάστε τη και από άλλους αρθρογράφους ώστε να δείτε τις διαφορετικές οπτικές πάνω στο θέμα.

Επιπροσθέτως, οι πηγές είναι κρίσιμης σημασίας εδώ ώστε να αποφασίσουμε αν τις εμπιστευόμαστε ή όχι.

Μια εξίσου αποτελεσματική και πιο υγιής αντιμετώπιση των ειδήσεων είναι να προσπαθούμε να δημιουργούμε μια ισορροπία των όσων διαβάζουμε ώστε να αντισταθμίζουμε κάπως τη συναισθηματική επίδραση. Όταν προσπαθούμε να πετύχουμε ένα υγιές σώμα, έχουμε ποικιλία στο τι τρώμε. Το ίδιο ισχύει και για τις ειδήσεις. Θέλουμε ουσιαστικές ειδήσεις που να μας πληροφορούν και να μας μορφώνουν. Αλλά είναι οκ να αναμίξουμε και λίγες θετικές ειδήσεις. Αναζητάμε λοιπόν θέματα από ένα ευρύτερο φάσμα.

Τέλος, δεν χρειάζεται κάθε μέρα να διαβάζουμε το κάθε τι που συμβαίνει. Αν νιώθουμε ότι οι ειδήσεις επιδρούν έντονα στη συναισθηματικά και ψυχική μας ζωή, μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από αυτές. (απόσπασμα)

Πηγή: www.verywellmind.com/

https://enallaktikidrasi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου