Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Η ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΓΙΑ ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΩΦΕΛΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ο συνεχής έλεγχος του τηλεφώνου, η εμμονική χρήση μηνυμάτων, η κοινωνική δικτύωση, το διάβασμα ειδήσεων, η συνεχής αναζήτηση νέων τάσεων και προϊόντων συχνά προκαλούν άγχος και δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα άγχους, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και χειρότερη ποιότητα ύπνου. Παρά το γεγονός ότι έχουμε κοιμηθεί μια ολόκληρη νύχτα, νιώθουμε κουρασμένοι το πρωί. Γι’ αυτό το λόγο σχεδιάστηκε ένα πείραμα με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το τηλέφωνό τους και να διασφαλίσουν ότι θα έχουν επίσης έναν καλό ύπνο.

Φανταστείτε να σας ζητούσαν να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας μια ώρα πριν από τον ύπνο και να το κρατήσετε κλειστό όλη τη νύχτα. Πώς θα νιώθατε γι’ αυτό; Ερευνητές προσκάλεσαν επαγγελματίες από το Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν την τάση να χρησιμοποιούν πολύ το τηλέφωνό τους και τους ζήτησαν να κάνουν ακριβώς αυτό. Τους ζητήθηκε να απενεργοποιήσουν το τηλέφωνό τους μία ώρα πριν από τον ύπνο και να το κρατήσουν κλειστό για όλη τη νύχτα για μόλις μία εβδομάδα. Φυσικά, γνώριζαν ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα κάποια βελτίωση της ευτυχίας και της ευεξίας, αλλά τα ευρήματα εξέπληξαν ακόμη και αυτούς.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ευημερία και η ποιότητα ζωής όσων απενεργοποίησαν το τηλέφωνό τους πριν πέσουν για ύπνο αυξήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και ευτυχία μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Επιπλέον, έγιναν πιο ευαίσθητοι στον κόσμο γύρω τους και είδαν τον εαυτό τους ως σωματικά πιο υγιή. Ο εθισμός τους στο τηλέφωνο μειώθηκε, αφήνοντάς τους να ελέγχουν περισσότερο τη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, άρχισαν να έχουν μια επιλογή – μια επιλογή σχετικά με το πώς να ζήσουν τη ζωή τους διαφορετικά.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω γιατί συνέβησαν όλες αυτές οι θετικές αλλαγές, έθεσαν στους συμμετέχοντες πρόσθετες ερωτήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώθηκε. Ήταν σε θέση να αποκοιμηθούν ταχύτερα από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του πειράματος. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, δεδομένου ότι οι οθόνες, τα smartphones, τα tablet και άλλες συσκευές, καθυστερούν τον ύπνο μας κατά περίπου 30 λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το για ποιο λόγο τις χρησιμοποιούμε, για να δούμε χαλαρωτικές εικόνες, να εργαστούμε ή να ανατρέξουμε σε ανησυχητικές ειδήσεις, η απλή χρήση της συσκευής επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μας να κοιμηθούμε. Προσθέστε σε αυτό τις συνέπειες του περιεχομένου του τηλεφώνου – όλα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί αντιμετωπίζουμε προβλήματα ύπνου όταν κοιμόμαστε με τα τηλέφωνά μας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η απενεργοποίηση των τηλεφώνων τους για μία ώρα πριν πέσουν για ύπνο μείωσε το άγχος τους και τους έκανε να αισθάνονται ότι δεν σπαταλούσαν τον χρόνο τους. Πολλοί εξήγησαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, γεγονός που τους επέτρεψε να ασχοληθούν με τα πράγματα που συνήθως δεν είχαν χρόνο να κάνουν.

Για παράδειγμα, ορισμένοι άρχισαν να διαβάζουν βιβλία στο κρεβάτι, κάτι που ήταν πολύ καλό για την ψυχική τους υγεία, δεδομένου ότι το διάβασμα πριν από τον ύπνο συνδέεται με βελτίωση της ευεξίας. Άλλοι είπαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν και να προβληματιστούν για τη ζωή τους, να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα και να αναλογιστούν τη μέρα που πέρασε.

Οι συμμετέχοντες εκμεταλλεύτηκαν επίσης αυτόν τον χρόνο για να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να ετοιμαστούν πιο γρήγορα το πρωί, γεγονός που τους έκανε να αισθάνονται πιο αποδοτικοί. Αυτός ο μικρός καταρράκτης αλλαγών τους έφερε επίσης ένα αίσθημα ηρεμίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου