Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΟΥ;

Η φωνή φέρει φως

«Σχηματίζεται η φωνή από το φως, διότι φανερώνει και ξεκάθαρα δηλώνει τις σκέψεις. Φωτίζει τον Λόγο, τον νου. Φέρνει στο φως τη νόηση».

Αριστοτέλης, Περί Ψυχής

Ήταν αποκαλυπτικό για μένα, χρόνια πριν, όταν διάβασα ότι ο Αριστοτέλης συνδέει τη Φωνή με το Φως και το Φως με τον Λόγο. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, φω, φαίνω σημαίνει λέγω, φωτίζω. Κατ’ επέκταση, η φωνή φέρει φως. Κατά τον φιλόσοφο, φως είναι η νόηση, ο Λόγος. Ο Αριστοτέλης ταυτίζει τις τέσσερις έννοιες νόηση, λόγος, φωνή, φως.

Το 1499, χίλια οκτακόσια περίπου χρόνια μετά τον Αριστοτέλη, τυπώθηκε σε ελληνικό τυπογραφείο της Βενετίας το Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν. Στο λήμμα Φωνή, θαυμάζουμε και πάλι τη σύνδεση της Φωνής με το Φως, στους εξής ορισμούς:

«Παρά το φως και τον νουν τα εν τω νω φωτίζουσα», «Το του νοός φως», «Παρά το φάος είναι του νοός», «Διά γαρ της φωνής και της ψυχής ενθυμήματα γιγνώσκομεν».
Δηλαδή, η φωνή φέρνει τη σκέψη στο φως. Η φωνή είναι το φως του νου. Η φωνή φανερώνει τη νόηση. Μέσω της φωνής αναγνωρίζουμε ψυχικές καταστάσεις.

Και πιο κάτω, στο λήμμα Φω εντυπωσιαζόμαστε ξανά από τη σύνδεση της Φωνής με το Φως: «Σημαίνει δε φω το λέγω, εξ ου και φωνή», «Φω, το φαίνω, εξ ου και φως», «Φω, το λέγω παρά το φως», «Φως γαρ των πραγμάτων, οι λόγοι».

Δηλαδή, Φω σημαίνει λέγω, απ’ όπου και η φωνή. Λέγω σημαίνει φανερώνω, απ’ όπου και φως.
Με δυο λόγια, η φωνή είναι το φως της σκέψης!

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ

«Η φωνή μου μου λέει “έτσι είναι τα πράγματα” και η ηχώ της φωνής μου μου λέει “έτσι είσαι εσύ”»

Αντόνιο Πόρτσια, ποιητής

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν έχουμε απλά φωνή. Είμαστε η φωνή μας! Διότι στη φωνή μας αντανακλάται ολόκληρη η υπόστασή μας.

Η θέση μου αυτή μετουσιώνεται σε αγάπη για την ανάλυση των ήχων της και σε πάθος για την ανάδειξη των αποχρώσεων των συναισθημάτων που αυτοί εκφράζουν. Για μένα, πρόκληση είναι η αναζήτηση της πραγματικής ταυτότητας μιας φωνής, πέρα από πέπλα κάλυψης που στοιβάζουν οι άνθρωποι ως άμυνα.

Την άποψή μου, που μετέτρεψα σε διδασκαλία χρόνια πριν, ενίσχυσε ο παγκοσμίως σημαντικότερος Life & Business Strategist, Τόνι Ρόμπινς (1960-). Όταν το 2017 παρακολούθησα στο Λονδίνο το σεμινάριό του «Απελευθέρωσε τη δύναμη μέσα σου», με εντυπωσίασε η ηχηρή επανάληψη της δήλωσης: «You are the Voice!», «Είσαι η φωνή σου!». Δεν έλεγε «έχεις φωνή»…

Η εμπειρία με τον Ρόμπινς με ώθησε να αναζητήσω και άλλα νοήματα της φράσης-μότο μου «Είμαι η Φωνή μου».
Πιστεύω ότι αέναη είναι και η εξέλιξη της γνώσης για την ανθρώπινη φωνή. Στις μέρες μας, υπάρχει η δυνατότητα επιστημονικής ανάλυσής της με ακριβή όργανα μέτρησης, καθώς επίσης και μέσω της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης.

Ας ξετυλίξουμε όμως τον μίτο της ανάλυσης από τη θεωρητική και βιωματική οπτική μου ως υψιφώνου και δασκάλας φωνής.

Από το βιβλίο της Νίνας Καλούτσα “Η Φωνήτης Επιτυχίας” από τις εκδόσεις Key Books

https://enallaktikidrasi.com/

-----------------------------

Η φωνή είναι κραδασμοί

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη φωνή μας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της μοριακής δομής του σώματός μας. Οι κλαψιάρικες φωνές δημιουργούν πολύ αρνητικές καταστάσεις. Άτομα που μιλάνε με αυτό τον τρόπο σπάνια είναι χωρίς προβλήματα. Ο κακός άνθρωπος έχει επικριτική φωνή και φαίνεται να προσελκύει τη βία.

Όταν ένα άτομο αρχίζει να αλλάζει τον τόνο της φωνής του, αρχίζει να αλλάζει τη ζωή του. Ο συντονισμός με το συμπαντικό νου  που προκαλεί ο ψαλμός, η προφορική προσευχή και η συνειδητή χρήση της φωνής με ηρεμία και αισθήματα αυτοπεποίθησης δίνουν την απαραίτητη θετική φόρτιση στον άνθρωπο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΥΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου