Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ο ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΗΜΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Θεωρείται ο σημαντικότερος της Δυτιικής Θράκης και ένας από τους πιο γνωστούς της Ν. Α. Βαλκανικής.

Oικιστικές μονάδες: Επιχώσεις πάχους 4, 5 μ. περιλαμβάνουν 17 οικιστικά στρώματα τα οποία ταξινομούνται σε 5 φάσεις. Αυτές ανήκουν στην νεολιθική εποχή και στην εποχή του χαλκού.

Oρυκτός πλούτος: Πυριτόλιθος και οψιανός

Προϊστορικές λατρείες: Νεολιθικό αντικείμενο με εγχάρακτες παραστάσεις

Iδιωτικά οικοδομήματα: Τετράγωνες οικίες (4-5 μ. πλάτος και 5-6 μ. μήκος). Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από πασσάλους στη σειρά, πλέξιμο ενδιάμεσα με κλαδιά και επάλειψη του όλου με πηλό. Κοντά στο βορεινό τοίχο του οικήματος υπάρχει η εστία και η αποθήκη. Οι οικίες είναι τοποθετημένες πολύ κοντά η μια με την άλλη και οι πληροφορίες για τον μεταξύ τους χώρο είναι ελλειπείς.

Κεραμεική: Χαρακτηριστικό του "Πολιτισμού της Παραδημής" είναι τα μονόχρωμα αγγεία, σκοτεινών γενικά αποχρώσεων (καστανά, μελανοκάστανα ή ερυθροκάστανα), στιλβωμένα, συχνά μαύρα σε μία ζώνη κάτω από το χείλος ή σπανιότερα κόκκινα στο χείλος και μελανά πιο κάτω. Στα σχήματα αγγείων παρατηρείται ένα έντονο ξεχώρισμα του πάνω μέρους από το κάτω, που συνήθως είναι κωνικό, χωρίς βάση και το περίγραμμα συνήθως γωνιώδες. Παράλληλα υπάρχουν αβαθείς λοπάδες με τέσσερα πόδια. Μικρές φιάλες με γωνιώδες περίγραμμα, "βωμοί". Εγχάρακτα αγγεία με γραμμική διακόσμηση. Μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία. Μικρές ευρύστομες φιάλες. Οι λαβές των αγγείων παρουσιάζουν αποφύσεις κερατοειδείς ή κομβιόσχημες. Συνεχίζονται τα μονόχρωμα αγγεία, επικρατεί η γραπτή κεραμεική του τύπου "μελανό σε ερυθρό", μικρό ποσοστό γραπτών ή διακοσμημένων αγγείων, μαύρο σε κρεμ, στιλβωτή διακόσμηση.

Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού

Εικόνα: (Αντιπροσωπευτικά δοχεία που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή Φωτογραφία: D. Triantafyllos, Ancient Thrace, in THRACE, Athens 1994, colour photo p.38) https://novoscriptorium.com/

http://www.xanthi.ilsp.gr

https://www.gtp.gr/

------------------------

Έθιμο Παραδημής Κομοτηνής: "Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου