Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ηραίο στο Μεταπόντιο

Μεγάλη Ελλάδα, η Αρχαία ονομασία της Νότιας ή Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, η οποία δόθηκε εξαιτίας των πολυάριθμων αποικιών (αχαϊκών, δωρικών, ιωνικών) που ιδρύθηκαν εκεί από τους Έλληνες. Δηλώνεται με αυτόν τον όρο, σε γραπτές φιλολογικές μαρτυρίες, ήδη από το -2ο αι., από τον ιστοριογράφο Πολύβιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Στράβων (C, 253), η επικοινωνία μεταξύ των πληθυσμών της Νότιας Ιταλίας και του Αιγαίου είχε ξεκινήσει από την Μυκηναϊκή εποχή, με ανταλλαγές εμπορικών προϊόντων, ενώ δεν αποκλείεται το γεγονός να είχαν εγκατασταθεί σε αυτό το τμήμα της Ιταλίας, και κατά κύριο λόγο στα παράλια, ομάδες Μυκηναίων ήδη από το -13ο αι.. Η Κάτω Ιταλία αποικίσθηκε από Αχαιούς της Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ η Σικελία από Ίωνες και Δωριείς. 

Η χρησιμοποίηση των Ολυμπιάδων, σαν χρονική σταθερά για την χρονολόγηση, έγινε για πρώτη φορά από τον Τίμαιο τον Ταυρομένιο, (η περίφημη σήμερα Ταορμίνα της Σικελίας) 346 – 250 από την Μεγάλη Ελλάδα.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ. ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΕΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ !!!

Ιστορική ομάδα ΝΑΙΑΔΙ ΜΕΤΑΠΟΝΤΙΩΝ σε ναό του Μεταπόντου των προγόνων θεών μας, τιμά τις ρίζες και την καταγωγή της.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Θουκυδίδης, η Σικελία και η Νότιος Ιταλία δεν ήταν απλά ένα κομμάτι της Ελλάδας, αλλά ήταν Η Μεγάλη Ελλάδα. Μια καινούργια Ελλάδα, μεγάλη και κραταιά σαν τη μητέρα πατρίδα. Και εξακολουθεί να είναι δεμένη με την Ελλάδα. Με τους θρύλους, με τους θεούς της, με τον πολιτισμό και την τέχνη της, με του παλιού καιρού τα πλούτη, τα κλέη και τη δύναμή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου