Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ατομισμός και Δημόκριτος

Μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του Δημόκριτου είναι η ατομιστική του θεώρηση του σύμπαντος. Σύμφωνα με τον γελαστό φιλόσοφο, τα υλικά σώματα αποτελούνται από άτομα, τα οποία είναι απείρως μικρές οντότητες, αδιαίρετες και μη αντιληπτές από τις αισθήσεις, οι οποίες κινούνται στο κενό απωθώντας η μία την άλλη.

Έτσι, όταν συγκρούονται μεταξύ τους, σχηματίζουν συσσωματώματα που δημιουργούν άλλα πιο σύνθετα υλικά. Επομένως, όλη η ύλη που μας περιβάλλει και από την οποία αποτελούμαστε είναι στην πραγματικότητα συσσωματώματα μικρών ατόμων.

Ο Δημόκριτος είναι γνωστό ότι υπήρξε στοχαστής με ευρύτατα ενδιαφέροντα, καθώς έκανε σημαντικούς προβληματισμούς για την ηθική, τη φυσική, τα μαθηματικά, την επιστημολογία, τη γεωμετρία και τη μουσική. Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, τα συγγράμματα του Δημόκριτου ξεπερνούν τα 70 έργα, οπότε θεωρείται εγκυκλοπαιδικός συγγραφέας.

Ωστόσο, σώζονται μόνο κάποια μικρά αποσπάσματα. Ειδικά επειδή αναφέρονται στα κείμενα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου.

Η αντίληψη του κενού

Για τον Δημόκριτο, το κενό συνδεόταν με το μη ον, ενώ τα άτομα αναφέρονταν σε αυτό που υπάρχει. Έτσι, το κενό είναι το στάδιο όπου κινούνται τα ελεύθερα σωματίδια.

Με αυτή την αντίληψη του κενού, επιβεβαιώνει ότι η ένωση των ατόμων κατά το σχηματισμό ενός σώματος είναι μάλλον ένας συνδυασμός τους, αντί για μια σύντηξη μεταξύ τους. Διότι τα σωματίδια αυτά είναι πάντοτε διαφορετικά μεταξύ τους.
Με αυτή την έννοια, ο Δημόκριτος καθόρισε επίσης ότι το κενό υπάρχει στην ύλη, αφού είναι αυτό που θα συνέβαλε στη διαφοροποίηση κάθε ατόμου και αυτό που θα τους επέτρεπε να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση.

Η έννοια της κίνησης

Μέχρι την εποχή του, η κίνηση θεωρούνταν ως ένα φαινόμενο που δημιουργούνταν με ακριβή τρόπο, ως συνέπεια μιας συγκεκριμένης ενέργειας. Αντίθετα, ο Δημόκριτος και ο δάσκαλός του Λεύκιππος διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι η κίνηση είναι μια οντότητα που υπάρχει από μόνη της. Έτσι, ήταν από τους πρώτους που όρισαν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως δύναμη αδράνειας.

Η ηθική του Δημόκριτου

Για τον στοχαστή αυτόντο μεγαλύτερο αγαθό που μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος είναι η εσωτερική ισορροπία, η οποία αναφέρεται στην ηρεμία της ψυχής (αταραξία). Η ισορροπία αυτή επιτυγχάνεται με τον ορθολογικό έλεγχο των παθών και τη σύνεση.

Επίσης, διέκρινε δύο είδη ηδονών: τις χρήσιμες και τις βλαβερές. Η σωστή διάκριση αυτών και η αποφυγή των τελευταίων είναι ο τρόπος για την επίτευξη της ευτυχίας.

https://meygeia.gr/

---------------------------------------

ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ: Αποτελέσματα αναζήτησης για ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου