Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ - ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ...

Μας αρέσει να σκεφτόμαστε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο αλάθητο, το οποίο είναι λογικό και ακριβές, ότι μπορούμε να καταφύγουμε σε αυτό, να κάνει τις καλύτερες κρίσεις και να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις.

Αλλά, αν σου έλεγα, ο εγκέφαλος δεν αναζητά την αλήθεια;

Γνωρίζατε ότι οι περισσότερες καταστάσεις χρησιμοποιούν κόλπα, προκαταλήψεις και εξαπάτηση, ώστε να μείνουμε στην άνεση του γνωστού και του δεδομένου;

Μάλιστα, ο εγκέφαλος ενδιαφέρεται μόνο να επιβιώσει και μας καθοδηγεί σε αυτό το μονοπάτι, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πιο δίκαιο ή το πιο αληθινό.
Αυτό είναι άλλες φορές θετικό και άλλες όχι τόσο.

Ο εγκέφαλος δεν ψάχνει την αλήθεια Υπάρχουν πολλές καθημερινές καταστάσεις στις οποίες μπορούμε να επαληθεύσουμε εύκολα ότι ο εγκέφαλος δεν αναζητά την αλήθεια.

Κάνει αλλαγές και προσαρμογές στις πληροφορίες που διαθέτουμε και αντιλαμβανόμαστε, ενισχύει κάποιες πτυχές και παραλείπει άλλες. Όλα αυτά με στόχο να απλοποιήσει την πραγματικότητα και να αποφύγει την προσπάθεια.

Προκαταλήψεις
Ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα είναι αυτό που εμφανίζεται όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά.

Ακούσια και χωρίς να έχουμε πλήρη επίγνωση, σχηματίζουμε μια πρώτη εντύπωση με προκατάληψη για εκείνο το άτομο επειδή έχει έναν τρόπο σκέψης που δεν σχετίζεται με τον δικό μας.
Ακόμη λόγω της εμφάνισής του, την καταγωγή του ή τα λίγα δεδομένα που έχουμε, του αποδίδουμε μερικές ιδιότητες που δεν ξέρουμε αν διαθέτει, και το κάνουμε με βάση τις προκαταλήψεις μας και τα στερεότυπα.

Ιδεολογίες
Το ίδιο ισχύει και για τις βασικές μας πεποιθήσεις και ιδεολογίες.

Έχουμε την τάση να τις διατηρούμε με κάθε κόστος και για αυτό φιλτράρουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε. Δηλαδή, αναζητούμε αυτό που επιβεβαιώνει αυτό που ήδη πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια και αγνοούμε τα αντίθετα δεδομένα ή τις διαφορετικές απόψεις.
Περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις ιδέες μας και τις πεποιθήσεις μας, ότι αυτές είναι η αλήθεια.
Ο εγκέφαλος δεν νοιάζεται για την αλήθεια. Τον νοιάζει να μείνει στο ασφαλές μέρος, στην άνεση αυτού που πάντα πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει.

Αν ο εγκέφαλος δεν αναζητά την αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε;
Πρώτα απ' όλα, το κύριο καθήκον μας είναι να αποκτήσουμε συνείδηση ότι αυτό συμβαίνει.

Τα συναισθήματα και η ανάγκη για επιβίωση, μας οδηγούν συχνά, να επισκιάζουμε τη λογική και την κριτική μας σκέψη.

Έτσι, αφού το συνειδητοποιήσουμε αυτό και το λάβουμε υπόψη, μπορούμε να είμαστε πιο συνετοί.
Όταν συναντήσουμε κάποιον και αντιληφθούμε ότι τον προδικάζουμε, ας δράσουμε συνειδητά να του δώσει την ευκαιρία να δείξει πώς είναι πραγματικά.

Όταν ακούμε κάποιες πληροφορίες αντίθετες με τις πεποιθήσεις μας, ας προσπαθήσουμε να ανοιχτούμε σ’ αυτές και μετά να αποφασίσουμε τι πιστεύουμε.

Αλλά πάνω από όλα, ας είμαστε προσεκτικοί όταν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας.

Να θυμάστε ότι ο εγκέφαλος δεν είναι αλάνθαστος, δεν κατέχει την αλήθεια γιατί ούτε αυτός την ψάχνει. Περιορίζεται στην αναπαραγωγή αυτού που βρίσκει οικείο γιατί έχει αυτοματοποιηθεί και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει τις προσπάθειες.
Αναλογιστείτε, λοιπόν, τις ταμπέλες που έχετε επιβάλει στον εαυτό σας και εργαστείτε για την τροποποίησή τους.

Μόλις πειστείς πως ο εγκέφαλός σας αυτής της νέας έκδοσης έχει αλλάξει τρόπο σκέψης, κάνε τον σύμμαχό σου και διατήρησε την πεποίθηση ότι είσαι κάποιος έγκυρος, ικανός, κοινωνικός και χαρούμενος.

από Elena Sanz

της Ιστοσελίδας TheMindIsWonderful 

https://www.bibliotecapleyades.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου