Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Η αποστολή Kepler ανακαλύπτει έναν “ξάδερφο” της Γης - Kepler-452b

Εικόνα: Το μέγεθος και η κλίμακα του συστήματος Kepler-452 σε σύγκριση με το δικό μας ηλιακό σύστημα, συν ένα άλλο πλανητικό σύστημα με έναν πλανήτη κατοικήσιμης ζώνης γνωστό ως Kepler-186. Το σύστημα Kepler-186 έχει ένα αμυδρό κόκκινο νάνο αστέρι.

Οι επιστήμονες λένε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA ανακάλυψε έναν πλανήτη που είναι περίπου 60% μεγαλύτερος από τον δικό μας, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν αστέρα που μοιάζει με τον ήλιο μας, σε σημείο που θα μπορούσε να διατηρήσει υγρό νερό και ίσως ζωή.

«Σήμερα, η Γη είναι λίγο λιγότερο μοναχική», είπε ο επικεφαλής της ανάλυσης δεδομένων Kepler, Jon Jenkins, επιστήμονας υπολογιστών στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της NASA για το εύρημα.

Ο εξωγήινος κόσμος, γνωστός ως Kepler-452b, βρίσκεται περίπου 1.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του ΚύκνουΗ ανακάλυψή του ανεβάζει τον πήχη για άλλη μια φορά στην αναζήτηση του Earth 2.0, ο οποίος αποτελεί μεγάλο μέρος της αποστολής του Kepler.

Οι γήινοι που θα επισκέπτονταν αυτόν τον πλανήτη, θα ζύγιζαν διπλάσια από ό,τι στη Γη, μέχρι που «θα έχαναν κάποια κιλά», αστειεύτηκε.

Ο πλανήτης απέχει περίπου 5% από το μητρικό του άστρο από ό,τι η Γη από τον ήλιο μας, με ένα έτος που διαρκεί 385 ημέρες. Ο ήλιος του είναι 10% μεγαλύτερος και 20% φωτεινότερος από τον ήλιο μας, με την ίδια ταξινόμηση και με έναν νάνο G2.

Αλλά το αστέρι του Kepler-452b είναι παλαιότερο από το άστρο μας, ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, κάτι που υποδηλώνει ότι οι κοσμικές συνθήκες για ζωή θα μπορούσαν να είναι μακροχρόνιες.

«Είναι απλά δέος να σκεφτόμαστε ότι αυτός ο πλανήτης έχει περάσει 6 δισεκατομμύρια χρόνια στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, η οποία είναι μεγαλύτερη από την ηλικία της Γης», είπε ο Jenkins.

Οι επιστήμονες είπαν ότι το Kepler-452b βρίσκεται στη λίστα στόχων για την αναζήτηση ραδιοφωνικών σημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς του Ινστιτούτου SETI , χρησιμοποιώντας τη Συστοιχία Τηλεσκοπίων Allen στην Καλιφόρνια, αλλά δεν έχει αναφερθεί ανίχνευση εξωγήινων.
«Μέχρι στιγμής, οι 452b-ians ήταν ντροπαλοί», είπε ο Seth Shostak, ανώτερος αστρονόμος του ινστιτούτου και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας SETI, στο Universe Today σε ένα email.

Ο John Grunsfeld, συνεργάτης της NASA για την επιστήμη, χαρακτήρισε τον πρόσφατα ανακοινωμένο πλανήτη ως τον «πλησιέστερο δίδυμο» στη Γη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, είπε ότι περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων του Kepler μπορεί να βρει ακόμη πιο στενούς συγγενείς.

Το Kepler που ξεκίνησε το 2009 ανιχνεύει εξωγήινους κόσμους αναζητώντας την αμυδρή θαμπάδα ενός αστεριού καθώς ένας πλανήτης διασχίζει τον δίσκο του. Το τηλεσκόπιο μεγέθους SUV έχει εντοπίσει περισσότερους από 4.600 υποψήφιους πλανήτες. Μέχρι στιγμής, περίπου 1.000 από αυτούς έχουν επιβεβαιωθεί ως πλανήτες.

Εκτός από τον Kepler-452b, άλλοι 521 υποψήφιοι πλανήτες έχουν προστεθεί στη λίστα ελέγχου της αποστολής, συμπεριλαμβανομένων 12 υποψηφίων που φαίνονται να έχουν πλάτος μία έως δύο φορές μεγαλύτερο από τη Γη και να βρίσκονται σε τροχιά στις κατοικήσιμες ζώνες των γονικών αστεριών τους.

Εννέα από τα αστέρια είναι παρόμοια με τον δικό μας ήλιο σε μέγεθος και θερμοκρασία, είπε η NASA σε ένα δελτίο τύπου . Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Alan Boyle από την ιστοσελίδα UniverseToday

https://www.bibliotecapleyades.net , Βίντεο: Insane Curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου