Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Το μαγικό μυστήριο των δέντρων

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο συνηθισμένοι να βλέπουμε δέντρα που τα θεωρούμε δεδομένα.

 Συχνά ξεχνάμε ότι είναι θεμελιώδεις για τη ζωή μας στη Γη: Λειτουργούν ως πνεύμονες του πλανήτη μας, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και επιστρέφοντας σε εμάς ζωογόνο οξυγόνο.

Τα δέντρα μας παρέχουν τροφή, πρώτες ύλες για τα σπίτια μας, θέρμανση, σκιά το καλοκαίρι, ζεστασιά το χειμώνα - και ομορφαίνουν το περιβάλλον μας όλο το χρόνο.
Τα δέντρα είναι σύμμαχοι και μια συνεχής υπενθύμιση του πλούτου και της δύναμης που διαθέτει η ζωντανή βιβλιοθήκη της φύσης.

Στη σημερινή εποχή, ωστόσο, έχουμε ξεχάσει τον δεσμό μας με αυτές τις ισχυρές οντότητες, επειδή ο σημερινός τρόπος ζωής μας δεν έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην καλλιέργεια ή την αναβίωση αυτής της σύνδεσης.

Οι πρόγονοί μας ήταν στενά συνδεδεμένοι με το τοπίο:

Σεβάστηκαν τη φύση και σημείωναν τις εποχιακές αλλαγές και διαισθητικά ήξεραν ότι όλα είχαν το δικό τους μαγικό νόημα, ειδικά τα δέντρα.
Πλησίαζαν τα δέντρα με σεβασμό γιατί ήξεραν ότι αυτές οι οντότητες - που κατοικούν στον κάτω κόσμο, τη γη και τους ουρανούς ταυτόχρονα - είναι προικισμένες με τη δική τους μορφή συνείδησης.

Τα δέντρα είναι η μακροβιότερη και μεγαλύτερη μορφή φυτού στη Γη και στην ιστορία έχουν αναγνωριστεί ως σύμβολα δύναμης, σοφίας, γονιμότητας και ζωής.

Οι διάσημες βιβλικές ιστορίες του δέντρου της ζωής και του δέντρου της γνώσης είναι δύο αρχετυπικές απόψεις του δέντρου, που μπορούν να βρεθούν σε μυθικές παραδόσεις και πνευματικές διδασκαλίες από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι Αρχαίοι άνθρωποι πίστευαν ότι τα δέντρα ήταν εμποτισμένα με μια αφθονία θεϊκής δημιουργικής ενέργειας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί συνειδητά από τους έμπειρους, επιτρέποντας την πρόσβαση σε άλλες καταστάσεις ύπαρξης.

Έτσι, σε πολλούς Αρχαίους πολιτισμούς λατρεύονταν τα δέντρα, τα οποία θεωρούνταν τόπος προβληματισμού όπου μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ήρεμες συναντήσεις με υπερφυσικές δυνάμεις και όντα.
Τα δέντρα που φύτρωναν σε δαχτυλίδια χρησιμοποιήθηκαν από τους Κέλτες ως τόποι για τις τελετές τους.
Οι πολιτισμοί στην Ασία και την Αυστραλία θεωρούσαν τα δέντρα ως μυθικούς προγόνους ακινητοποιημένους σε φυτική μορφή, πιστεύοντας ότι κάποιος μπορούσε να αξιοποιήσει τη σοφία τους.

Με την πάροδο του χρόνου, διαφορετικά είδη δέντρων απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία για τον πολιτισμό.

Για τους Βουδιστές το μπόντι , ή συκιά, θεωρείται σύμβολο της φώτισης, καθώς κάτω από αυτό το είδος δέντρου ο Βούδας είχε την πνευματική του αφύπνιση.
Οι μεγάλοι κέδροι του Λιβάνου, είναι βραβευμένοι για την αντοχή τους.
Οι ιέρειες του μαντείου στους Δελφούς μασούσαν φύλλα της δάφνης πριν ανοίξουν την συνείδηση τους για να λάβουν την κοσμική σοφία.
Και η πανίσχυρη βελανιδιά, σύμβολο της αθανασίας και της αντοχής, ήταν σεβαστή από τους Δρυίδες, που έφαγαν τα βελανίδια της πριν κάνουν προφητείες.

Τι θα πρέπει να συμβεί πριν ο πολιτισμός μας μπορέσει να αναζωπυρώσει τη σύνδεσή του με αυτές τις μεγαλειώδεις οντότητες;

Ίσως, καθώς οι ζωές μας βρίσκονται στην εποχή της ταχύτητας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ένα αντίδοτο στην τρέλα της ζωής μπορεί να είναι μια επίσκεψη στο δάσος, όπου μερικές ώρες παρέα με δέντρα, ή ένα ιδιαίτερο δέντρο, μπορεί να φέρει μια πλούσια συγκομιδή εσωτερικών ανακαλύψεων και κατανόησης.
Όταν κάνω μια βόλτα στη φύση επιτρέπω στον εαυτό μου να οδηγηθεί σε ένα δέντρο και στέλνω έναν εσωτερικό χαιρετισμό για να δείξω το σεβασμό και την εκτίμησή μου.

Καθώς πλησιάζω τον κορμό του δέντρου, μερικές φορές κάθομαι απέναντι του ή πλησιάζω και ακουμπάω πάνω του. Χαλαρώνω, αναπνέω βαθιά και ηρεμώ το μυαλό μου, επιτρέποντας στον εαυτό μου να γίνει ένα με το δέντρο.

Μερικές φορές, μέσα στη βαθιά σιωπή, συνειδητοποιώ γρήγορα πόσο ζωντανό και δυναμικά παρόν είναι το δέντρο και νιώθω μια πλήρη σύνδεση με τον ιστό της ύπαρξης.
Καθώς έχω γνωρίσει, εκτιμώ και απολαμβάνω τα μυστήρια ενός δέντρου, έχω αναπτύξει με τη σειρά μου μια στενότερη σύνδεση με τα μυστήρια μέσα μου...

από την Karen Marciniak

από την ιστοσελίδα ThePleiadianTimes

-----------------------------------

Τα δέντρα ως θεραπευτές και φίλοι - Μια ωφέλιμη αμοιβαία σχέση που αξίζει να καλλιεργηθεί

ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΡΥΣΙΧΘΟΝΑ

ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΩΣ ΠΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ 4η ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΑΙ ΔΡΥΑΔΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

------------------

ΝΥΜΦΕΣ ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ ΑΟΡΑΤΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

ΞΩΤΙΚΑ - ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΡΑΙΔΩΝ

Ξωτικά, Νεράιδες & Στοιχειακά της Φύσης  ,  ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΝΥΜΦΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΕ ΕΠΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου