Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο, το πιθανότερο είναι ότι είστε πνευματικός αναζητητής για αρκετό καιρό.
Μπορεί να έχετε εξερευνήσει πολλά διαφορετικά μονοπάτια και να έχετε ασχοληθεί με διάφορες πρακτικές. Αλλά σε κάποιο σημείο, ίσως αναρωτηθείτε αν οι προσπάθειές, σας αποφέρουν οφέλη. Με άλλα λόγια, πώς μπορείς να εντοπίσεις τον καρπό της δουλειάς σου...;

Η πνευματική ωριμότητα είναι ένα σημάδι ότι όχι μόνο έχετε μάθει και συσσωρεύσει πολλή γνώση, αλλά έχετε πραγματικά μετατρέψει αυτή τη γνώση σε σοφία.
Όπως μια κάμπια που περνά από μια διαδικασία διάλυσης και μεταμόρφωσης, έτσι κι εσείς έχετε βιώσει πολλές κρίσεις και ανακαλύψεις. Και βγήκες από την άλλη πλευρά νιώθοντας κάπως διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα, το ίδιο.
Πώς μπορείς να καταλάβεις αν έχεις ωριμάσει ή όχι;
Θα εξερευνήσω αυτήν την ερώτηση μαζί σας σε αυτό το άρθρο και θα μοιραστώ μαζί σας μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε...

Τι είναι η πνευματική ωριμότητα;

Η πνευματική ωριμότητα είναι η εμπειρία της ενσάρκωσης των ιδιοτήτων της συμπόνιας, της σοφίας και της διάκρισης. Όταν ένα άτομο είναι πνευματικά ώριμο, έχει περάσει από τον εγωκεντρικό τρόπο ζωής σε έναν τρόπο προσέγγισης της ζωής υπέρ του όλου.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι η πνευματική ωριμότητα δεν είναι, κάποιο εγωιστικό παράσημο τιμής που υποδηλώνει πόσο «σοφός» ή «φωτισμένος» είναι κάποιος.
Εξάλλου, όταν πραγματικά ερευνούμε τη φύση του εαυτού ή του «εγώ», σύντομα θα συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απλώς ένα σύνολο σκέψεων και ότι, στην πραγματικότητα, ο εαυτός υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε "100% πνευματικά ώριμοι. Αυτό θα ήταν πολύ ανώριμο πράγμα για να το καυχηθούμε!
Στην πραγματικότητα, η πνευματική ωριμότητα είναι μια δύσκολη διαδικασία, μια δύσκολη ​​εξέλιξη της ζωής. Το να έχουμε ταπεινότητα και να γνωρίζουμε τομείς όπου μπορεί να είμαστε ακόμα πνευματικά ανώριμοι μπορεί να είναι χρήσιμο και διαφωτιστικό.

Σημάδια πνευματικής ανωριμότητας

Μερικά παραδείγματα και σημάδια πνευματικής ανωριμότητας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Έχοντας άκαμπτες ιδέες για την πνευματικότητα, τη ζωή, τον εαυτό και τους άλλους. Δυσκολία αποδοχής παραδόξου. Πιστεύοντας ότι η ελευθερία, η ειρήνη, η ευτυχία κ.λπ., βρίσκονται κάπου αλλού, στο μέλλον ή στο παρελθόν. Έλλειψη συμπόνιας προς τον εαυτό και τους άλλους. Διόγκωση του εγώ που μπορεί να οδηγήσει σε πνευματικό ναρκισσισμό. Η ενασχόληση με τον υλισμό. Υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια, αλλά αυτά είναι μια αρχή.

Μερικά σημάδια πνευματικής ωριμότητας

Εδώ είναι μερικά σημάδια πνευματικής ωριμότητας που αναλύονται με τρόπο που ελπίζω να είναι εύκολο να κατανοηθεί:

Να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί: Η καλοσύνη προέρχεται από μια ανοιχτή καρδιά και μια ανοιχτή καρδιά είναι σημάδι πνευματικής ωριμότητας. Χωρίς καλοσύνη, ζούμε μια περιορισμένη και δυστυχισμένη ζωή. Και όσο πιο στενοί είμαστε στο μυαλό, τόσο πιο ανώριμοι είμαστε. Η εξάσκηση της αυτοαγάπης και η αφετηρία από ένα μέρος συμπόνιας για τους άλλους μάς βοηθά να ξεφύγουμε από τον επικριτικό, απορριπτικό νου προς τη σοφή καρδιά που καλύπτει τα πάντα.

Υπομονή, επιμονή και αφοσίωση: Ζούμε σε έναν κόσμο στιγμιαίας ικανοποίησης όπου θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα και τα θέλουμε τώρα . Αλλά δεν λειτουργεί έτσι το πνευματικό μονοπάτι. Ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής ωριμότητας είναι η κατανόηση ότι τα πάντα στη ζωή λειτουργούν σε κύκλους . Ως εκ τούτου, το να είσαι υπομονετικός, επίμονος και αφοσιωμένος είναι σημάδια μιας πνευματικά ώριμης προσέγγισης στη ζωή, γνωρίζοντας ότι η αφύπνιση δεν είναι γραμμική, αλλά κυκλική .

Εστιάστε στην παρούσα στιγμή: Η εστίαση στην παρούσα στιγμή σημαίνει να βρεις την πόρτα για την ειρήνη, την ελευθερία και την αγάπη εδώ και τώρα. Το μυαλό τείνει να φαντάζεται ότι η ειρήνη, η ελευθερία και η αγάπη μπορούν να βρεθούν μόνο στο μέλλον, κάπου αλλού, σε κάποια ιδανική κατάσταση. Αλλά η πνευματική ωριμότητα είναι να βρούμε την πύλη προς την ελευθερία σε οποιαδήποτε κατάσταση βρισκόμαστε στη ζωή.

Προσγειωμένοι και ολοκληρωμένοι: Στην αρχή των εσωτερικών μας ταξιδιών, είναι φυσιολογικό να χωρίζουμε την πνευματικότητά μας και να την απομακρύνουμε προσεκτικά από την υπόλοιπη «καθημερινή μας κοσμική ζωή». Αλλά κάποια στιγμή, για να προχωρήσουμε προς μεγαλύτερη πνευματική ωριμότητα, πρέπει να συγχωνεύσουμε το ιερό και το εγκόσμιο, και αυτό είναι το ζητούμενο, κάνοντας την πνευματική μας ζωή ρεαλιστική και ολοκληρωμένη. Ο καλύτερος τρόπος για να βιώσουμε άμεσα όλα όσα μαθαίνουμε είναι να τα ενσωματώσουμε ενεργά στη ζωή μας στην εργασία, στις προσωπικές μας σχέσεις, ακόμη και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα σπίτια μας.

Με αυτόν τον τρόπο, τα πνευματικά μας μονοπάτια δεν είναι απλώς μια ξεχωριστή πρακτική που περνάμε 15 λεπτά το πρωί. Γίνονται όλη μας η ζωή. Με άλλα λόγια, ό,τι κάνουμε γίνεται στην υπηρεσία του «θείου».

Αμφισβητήστε τα πάντα και γίνετε ελεύθερος στοχαστής: Το να μπορούμε να αμφισβητούμε αυτούς που μας διδάσκουν είναι η επόμενη πτυχή της πνευματικής ωριμότητας. Το να ακολουθείς τυφλά ή να πιστεύεις αφελώς όλα όσα λένε οι άλλοι σε θέσεις εξουσίας δεν είναι καλή ιδέα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ επικίνδυνο να αποδεχόμαστε αυτά που λένε ορισμένοι δάσκαλοι και πνευματικοί γκουρού χωρίς να κάνουμε τις δικές μας ερωτήσεις. Έτσι γεννιούνται οι λατρείες και η καταστροφική ομαδική σκέψη.

Πρέπει να είμαστε ελεύθεροι στοχαστές και, να ανακαλύπτουμε την αλήθεια απευθείας.

Δεν πρέπει να είμαστε το πρόβατο, πρέπει να ξεχωρίζουμε το αληθινό από το ψεύτικο. Είναι δικαίωμα μας να το κάνουμε αυτό! Δεν έχει νόημα να αποδεχόμαστε ό,τι λέει κάποιος χωρίς να το βιώνουμε μόνοι μας, ειδικά αν φαίνονται παντογνώστες και βρίσκονται σε ειδική θέση υψηλής εξουσίας!
Η αμφισβήτηση και η καλλιέργεια πνευματικής διάκρισης είναι ύψιστης προτεραιότητας και σημασίας και είναι θεμελιώδης για την πνευματική ωριμότητα.

Ικανότητα ευελιξίας: Η δογματική προσκόλληση σε πεποιθήσεις σχετικά με το πώς κάτι «πρέπει» ή «δεν πρέπει» να γίνει στο ταξίδι της αφύπνισης είναι απλώς ένα σημάδι ανωριμότητας και μια εγωκεντρική προσήλωση στις πεποιθήσεις.

Η απόρριψη των άλλων για αυτό που πιστεύουν γεννά φόβο και δυσαρέσκεια, κάτι που σίγουρα δεν είναι σημάδι πνευματικής ωριμότητας.

Πνευματική ωριμότητα σημαίνει, να νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου όπως είσαι και να λειτουργείς σταθερά με τα πόδια στο έδαφος... Να είσαι ειλικρινής, αφοσιωμένος, ταπεινός και ανοιχτόκαρδος στο ταξίδι της πνευματικής αφύπνισης! Με άλλα λόγια, η πνευματική ωριμότητα είναι κάτι που κερδίζεται με συνεχή προσπάθεια και πολλές δοκιμές και λάθη .

από την Aletheia Luna
2 Αυγούστου 2023 από τον
ιστότοπο LonerWolf

μετάφραση της Βιβλιοθήκης Πλειάδες

https://www.bibliotecapleyades.net/

----------------------------------------

ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΣΟΥ - ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου