Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ: “ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ” - ΔΙΟΓΕΝΗΣ (αποσπάσματα)

Διογένης του Jean Leon Gerome

Μια μέρα ο Αναξιμένης μιλούσε στους μαθητές του, όταν εμφανίστηκε ο Διογένης με μια ρέγκα και απέσπασε την προσοχή των ακροατών. Και ενώ ο ομιλητής ήταν αγανακτισμένος, ο Διογένης είπε, μιας δεκάρας ρέγκα, χάλασε την διάλεξη του Αναξιμένους.

Όταν κάποτε ο Διογένης πήγε στη Μύνδο, [πόλη στη Μικρά Ασία, χτισμένη στη Χερσόνησο της Αλικαρνασσού.] και είδε τις πύλες μεγάλες, αλλά την πόλη μικρή, είπε. Άνδρες Μύνδιοι, κλείστε τις πύλες, μη σας φύγει η πόλη.

Πολλές φορές ο Διογένης επέμενε να διαλαλεί ότι οι θεοί δημιούργησαν εύκολη τη ζωή για τους ανθρώπους, αλλά αυτοί, την έσβησαν αυτή τη μορφή, με το να αποζητούν γλυκίσματα και μύρα και τα παραπλήσια. Γι' αυτό σε εκείνον που του φορούσε ο υπηρέτης του τα παπούτσια του, του είπε. “Δεν είσαι ακόμη εντελώς ευτυχής, αφού δεν σου καθαρίζει και τη μύτη. Αυτό θα γίνει όταν δεν θα μπορείς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου”.

Κατηγορούσε γενικά τους ανθρώπους για τις προσευχές τους, ότι ζητούν μ’ αυτές εκείνα τα πράγματα που φαίνονται σ’ αυτούς καλά και όχι εκείνα που στ’ αλήθεια είναι καλά. Σαν είδε κάποιον που έκανε θρησκευτική κάθαρση (αγιασμό λέμε σήμερα), “Δεν ξέρεις κακομοίρη, του είπε, ότι, όπως από τα γραμματικά λάθη δεν απαλλάσσεται κανείς με αγιασμούς, έτσι ούτε από τα λάθη στη ζωή”.

Κάποτε που κάποιοι ξένοι ήθελαν να ιδούν τον Δημοσθένη, αυτός τέντωσε το μεσαίο δάχτυλο του και τους είπε, Εκεί πηγαίνει ο Δημαγωγός των Αθηναίων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έλεγε, είναι τόσο τρελοί ώστε όλη την διαφορά από τους γνωστικούς να την αποτελεί ένα δάχτυλο. Γιατί αν περπατάς με προτεταμένο το μεσαίο δάχτυλο, θα σε πάρουν για τρελό, αν όμως περπατάς με προτεταμένο το μικρό δάχτυλο, δεν θα σε θεωρούν πια τρελό.

...τους πλείστους έλεγε παρά δάκτυλον μαίνεσθαι, εάν ούν τις τον μέσον προτείνας πορεύηται, δόξει μαίνεσθαι, εάν δε το λιχανόν, ουκέτι”.

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΑΕΡΤΙΟΥ: “ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ” - ΔΙΟΓΕΝΗΣ

------------------------------------

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ

Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΚΕΣ

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΓΕΝΗ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΓΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχειοθήκη ιστολογίου